2017. augusztus 30.

A WordPress ingyenes, akkor én miért fizetek?

10 perc olvasási idő

A WordPress ingyenes, akkor én miért fizetek?

Ügyfél oldalról számos alkalommal merül fel a kérdés, hogy ha egy ingyenes, open source keretrendszerre épül a weboldala, akkor miért is kerül annyiba. Hiszen számtalan ingyenes sablon és bővítmény létezik, csak le kell őket tölteni, és össze kell „kattintgatni” a weboldalt. Ha ez ilyen egyszerű lenne...

Van egy ismerősöm, ő már csinált ilyet…

Tagadhatatlan a tény, hogy tényleg össze lehet rakni egy weboldalt mindenféle kódolás és fejlesztői készség nélkül, esetleg lelkes amatőrként (elég csak a kezdeti munkáimra gondolnom). Az ilyen oldalakat azonban eléggé könnyedén ki lehet szűrni. Apró jelek, figyelmetlenségek vagy csak éppen a „jól van az úgy” megoldások árulkodnak arról, hogy milyen mélységig mentek bele a kivitelezésbe. Kiválóan szemlélteti a jelenséget, ha rákeresel az alapértelmezett tartalom címére, és ezek ugye csak a magyar nyelvű oldalak.
Személyes tapasztalatom, hogy akik a fenti módon szeretnének saját weboldalhoz jutni (netán szolgáltatásként értékesítik eme tevékenységüket) minden esetben válaszúthoz érnek:

  • keresnek (még)egy ismerőst, aki ért a fejlesztéshez és segítséget kérnek tőle, mert bizonyos funkcionalitás megvalósítása már meghaladja a tudásukat
  • elfogadják a sablonok és bővítmények korlátait, vagy éppen megpróbálják elmagyarázni, hogy a rendszer (ennyiért) ennyit tud, ez van.

Jóból is megárt a sok

A WordPress egyik előnye és egyben hátránya is, hogy az évek alatt úgy alakították, hogy (szinte) minden problémát meg lehessen oldani vele, egészséges keretek között. Ezt szem előtt tartva dolgoznak a bővítmények és sablonok készítői is, igyekeznek olyan komponenseket készíteni, amik a lehető leginkább univerzális felhasználhatóságot biztosítanak. Fejlesztőként konkrétan zavarba ejt az egyes letöltött third-party bővítmények/sablonok beállíthatósága. Ilyenkor rendszerint az jut eszembe, hogy ez csak pár sornyi kód lenne, miért kell nekem átküzdenem magam ennyi mindenen? Az átlag felhasználónak is valószínűleg komoly kihívást jelent minden egyes paraméter beállítása, és általában ennek az eredménye a közel 50 feltelepített bővítmény (ki tudja, melyik akad össze melyikkel), a felesleges funkciók, inline formázások és fapados megoldások sokasága.

Ez a plugin jó lesz, feltelepítem

A bővítmények esetleges összeakadásán, nem kívánt extra funkcióin túl nem elhanyagolható tényező a biztonsági kérdés sem. Sok esetben nem kellően letesztelt, utoljára évekkel ezelőtt frissített kiegészítők is bekerülhetnek a rendszerbe, amik nem kívánt következményekhez is vezethet. Előfordulhat az a kellemetlen eset is, amikor egy bővítményt már nem támogat a frissített WordPress verziónk (feltéve, hogy legalább azt frissítjük), és az egyszerűen kikapcsolja magát. Jön egy újabb kör, amikor alternatívát kell találni, ami ismét beállítások sokaságával, esetleg az oldal működésének megváltozásával jár, mert hát „csak ezt találtam”.

wordpress-bovitmenyek

Egyedi igények – egyedi megoldások

Amikor kicsit is többet szeretnél a weboldaladtól, minthogy csak legyen, netán van egy mögöttes konverziós vagy brandépítési cél vagy speciális funkció, felmerülnek az egyedi igények. Egy gondosan megtervezett, egyedi design-nal rendelkező oldalt szinte lehetetlen összekattintgatni csak az ingyenesen rendelkezésre álló WordPress komponensekből. Ez így van rendjén, hiszen komolyabb projekt már komolyabb munkával jár, és ha már a tervezés és grafika egyedi, joggal elvárható, hogy a kód is egyedi legyen, aminek ugye megvan a maga költsége. Ezt a témát egyébként már korábban is boncolgattuk, érdemes elolvasnod.

Na, de akkor miért is fizetek?

Röviden? A hozzáadott értékekért. Nem szabad elfelejteni és már korábban is írtam, hogy a WordPress maga csak egy eszköz, ha sarkítva nézzük, egy előre meghatározott adatstruktúra egy kellően kidolgozott adminisztrációs felülettel. Egy egyszerűbb oldalt vizsgálva, abszolút elképzelhető, hogy nem szükséges egyedi fejlesztés, az ingyenes megoldásokkal összehozható és „eldöcög” magának.
Azonban amikor már egy kicsit is komolyabb projektről beszélünk, fontos szemponttá válik a használhatóság, fenntarthatóság és esetlegesen a bővíthetőség. Ez egy hosszútávú befektetés. Kutatással, analitikai elemzésekkel, tervezéssel jár, hogy az elkészülő oldal valóban az igényeket szolgálja ki és hatékony legyen. Ha az elején szeretnéd megspórolni, esélyes, hogy a későbbiek során visszaüthet és valójában két weboldalért kell fizetned, ami sohasem kellemes.

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások