2016. június 29.

WordPress?

10 perc olvasási idő

WordPress?

Noha a WordPress a világ legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere, a mai napig megoszlanak a vélemények róla. A marketing szakemberek istenítik, mivel a „pár kattintással saját weboldalad lehet” szlogen igen hangzatos, és alapvetően igaz is lehet. A fejlesztők egy része leragadt a biztonság-technikai kérdéseknél, és egyértelműen ellenzi a használatát. Akárhogyan is nézzük, az internet weboldalainak negyedét, nagy látogatottságú portáloktól kezdve az e-commerce oldalakon át a személyes blogokig WordPress motor hajtja.

Rengeteg thread és fórum foglalkozik a WordPress létjogosultságával, és szinte mindig ugyanazok az érvek és ellenérvek jönnek elő. Jó néhány gyakran előforduló felvetést igyekeztem mindkét irányból megvizsgálni a tisztánlátás érdekében.

Open Source

Fejlesztettél már saját CMS-t (szerintem minden fejlesztő belevág). A tied sem készült el soha? :) A WordPress legnagyobb előnye és egyszerre hátránya is, de mindenképp említésre méltó, hogy több mint 10 éves múltra tekint vissza és több ezren vettek és vesznek részt a fejlesztésében, aminek az eredménye egy folyamatosan fejlődő és rendszeres javításokon áteső rendszer. A több szem többet lát elv itt hatványozottan érvényesül és a nyílt forráskódban a hibákat a rosszindulatú felhasználók mellett a segíteni akarók is kiszúrják. Míg egy saját CMS esetén fennáll a veszélye, hogy a (kisebb) bugok javítása idő hiányában elmarad vagy akár fény sem derül rájuk, addig a WordPress esetén garantált az alapos tesztelés és folyamatos fejlesztői közreműködés. A dokumentációról nem is beszélve.

Biztonsági kérdések

Rengetegen ellenzik a WordPress használatát a biztonsági kockázatra és a támadások statisztikájára hivatkozva. Tagadhatatlanul nagy számokkal lehet találkozni ezen a téren, viszont érdemes megemlíteni, hogy ne is várjon mást az ember annak tudatában, hogy az interneten fellelhető oldalak 26%-át WP motor hajtja. Ugyanakkor valóban túl sok a könnyen támadható oldal, mivel sokan nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő beállításokra és óvintézkedések elvégzésére. Az sem elhanyagolható adat, hogy a törések több mint 40%-a a nem megfelelő hosting hibája, a másik 60% pedig a gyenge jelszavak, pluginek és template-ek számlájára írható (ez csak egy statisztika a sok közül). Számos kiváló cikk és könyv fellelhető a témában, amik elengedhetetlen tudásanyagok mindenkinek, akik WordPress alapú oldalakkal akarnak foglalkozni.

Wordpress biztonság

Folyamatos frissítések

Gyakran jönnek ki új frissítések, ami egyszerre pozitív (hiszen fejlődik a rendszer, javítják a biztonsági réseket), ugyanakkor hátrányod is származhat belőle, ha nem tartod karban az oldalaidat. A 3.7-es verzió óta bevezetésre került az automatikus frissítés, ami jelentősen változtatott a fellelhető verziók eloszlásán, ám rengeteg a magára hagyott oldal, ahol még nem elérhető ez a funkció. Sokan ki is kapcsolják, mivel olyan dolgokat módosítottak, amit a frissítés felülírhat vagy csak egyszerűen túl óvatosak ezzel kapcsolatban (egyébként számos esetben mi is kézzel frissítünk mindent, és utána ellenőrizzük a megfelelő működést). Fontos megjegyezni, hogy a biztonság egyik kulcstényezője a mindig up-to-date rendszer.

Erőforrásigényes

A WordPress univerzálisra lett tervezve, igyekszik minden igényt kielégíteni. Ebből következik, hogy nem minden esetben optimális a működése. Kötött adatbázisszerkezet van, és ha a beépített függvényekből akarsz gazdálkodni, bizony érdekes megoldásokkal és hatalmasra duzzadt táblákkal kell szembesülnöd. Rengeteg esetben érdemes elgondolkodni a projekt kezdetén, hogy biztosan a WordPress a legjobb választás? Egy párszáz termékes webshop még gond nélkül elfut Woocommerce plugin alkalmazásával, ugyanakkor ezer felett már vannak célirányosabb megoldások, de nem csak e-commerce témában lehetne ilyen példát hozni.

Blogmotor vs CMS

Számtalanszor találkoztam azzal a kifogással is, hogy a WordPress csak egy blogmotor, másra nem is való. Az évek során olyan irányba ment el a fejlesztése (elég csak a custom post típusokra és taxonómiákra gondolni), ami által egyértelműen kinőtte magát a blogmotor kategóriából és egy teljes értékű CMS lett. Nem egy hozzászólásban olvastam, hogy „minden WP oldal egyforma”. Ezért nem a motort tenném felelőssé, hanem az oldal fejlesztőjét. A WordPress egy eszköz és tőled függ, hogy mire használod és hogyan. Érdekes adat, hogy több mint kétezer hook (a beavatkozási pontnál nem tudok jobb fordítást) van regisztrálva a rendszerben, így gyakorlatilag a működés minden apró részét felül tudod írni.

Mindenre van egy plugin

A hivatalos WordPress plugin adatbázisban több mint 45 ezer bővítmény érhető el. Ez hihetetlen mennyiség és szinte minden felmerülő problémára találsz valamilyen plugint, viszont azt is figyelembe kell venned, hogy rengeteg olyan van, amit több éve nem frissítettek, tele van biztonsági résekkel (amikről könnyen kaphatsz jelentéseket is), vagy csak szimplán silány minőségű. Minden elismert szakember azt javasolja, hogy kizárólag gyakran frissített, megbízható fejlesztői forrásból származó bővítményeket telepíts, hiszen elég nagy támadási felületet adhatnak (és még csak aktiválva sem kell lenniük). A pluginekkel való kapcsolatomról itt olvashatsz egy korábbi írásomban.

Wordpress pluginok

Közösség és támogatás

Kerestél már rá a wordpress tutorial kifejezésre? A találati lista mérete mindent elmond arról, hogy csak az nem fog megtanulni WordPress alatt fejleszteni, aki nem akar. Hihetetlen nagy közösség áll a rendszer mögött, számtalan erre specializálódott cég, szakember, blog és portál lelhető fel a témában. Gyakorlatilag a fejlesztés közben felmerülő kérdések 99 százalékára perceken belül lehet választ találni (az más kérdés, hogy nem mindig a legszebb megoldást) és ha nem vagy rest kódolni, könnyen elkerülheted, hogy 15–20 bővítmény legyen az oldaladon telepítve. A WordPress.org folyamatosan aktív és jól használható portál, ahol azonnal foglalkoznak a bejelentett bugokkal és aktívan válaszolnak a feltett kérdésekre. Az sem elhanyagolható, hogy remekül felépített dokumentációval rendelkezik, ami minden fejlesztőnek kötelezően ajánlott kiindulópont.

Hákolt oldalak

Ugyan a fentebb kifejtettek is fontosak, mégis talán a WordPress-szel kapcsolatos ellenérzések fő kiváltó okának azt tartom, hogy sokan az alapján ítélik meg, milyen oldalakkal találkoztak, melyek WP alatt futnak. Saját tapasztalatom is az, hogy nagyon könnyű olyan WordPress alapú oldalba futni, amin látszik, hogy a készítője nem igazán tudta, mit is csinált. Sok helyen úgy is reklámozzák a motort, amit használva programozás nélkül és minimális befektetéssel lehet saját weboldalt csinálni.

És a recept működik is: Letöltöd a telepítőcsomagot, installálod egy tárhelyre, keresel egy tetszetős sablont (akár fizetőset), aktiválod (sokszor mellé a demó tartalmat is, hogy lásd, mit tud), az oldalak tartalmát módosítod a WYSIWYG szerkesztőben és kész is az alap. Ha valami extra funkció kell, guglizol, az első találatban említett bővítményt feltelepíted és ezzel meg is van oldva.

Tudom, ez így nagyon nyersen hangzik, de meg vagyok róla győződve, hogy nem egy esetben ez történik. És mi ennek a következménye? Irreleváns tartalmak belezsúfolva egy sablonba, ami amúgy teljesen másra lett kitalálva, feleslegesen feltelepített bővítmények által lelassított oldalak, elmaradt beállítások sokasága, ami által pár hónapon belül ellepik az oldal tartalmát az oda nem illő linkek. Ezek összessége pedig növeli az elégedetlen ügyfelek, a megtámadott oldalak és nem utolsó sorban a szkeptikusok számát, akik joggal jelenthetik ki, hogy egy újabb félresikerült oldalba botlottak, ami WordPress-t használ.

Konklúzió

A WordPress egy eszköz, a sok közül. Egy remekül kitalált és megvalósított rendszer, ami sokrétű felhasználást tesz lehetővé. Az, hogy mire és hogyan használod, csakis tőled függ. Butaság lenne csak ebben gondolkozni, hiszen nem mindenre alkalmas.
Érdemes megemlíteni a pozitív példákat is, hiszen nem véletlenül választotta a TED, a TechCrunch vagy akár a Smashing Magazine ezt a technológiát.

Ha egyetlen szerszámod a kalapács, akkor hajlandó vagy minden problémát szögnek látni.
– Abraham Maslow

Bármilyen eszközt is alkalmazol, egy jó site létrehozásához elengedhetetlen több szakember együttműködése és a motor, CMS kérdése ennek a folyamatnak egy kis, ámde fontos szelete.

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások