2014. november 17.

Flat szervezet

10 perc olvasási idő

Flat szervezet

Lassan 15 éve tesszük a dolgunk, elképesztően sok projekten vagyunk túl. Volt köztük számtalan sikeres, büszkén vállalt termék és sok félrecsúszott, sikertelen megoldás. 15 év sok idő és mondhatom még mindig keressük azt a struktúrát, amivel a lehető legjobb egyedi megoldásokat lehet kihozni magunkból. Nem könnyű.

Nem tudom más hasonló méretű, tevékenységű cégek hogy vannak ezzel, de mi itt szakadatlan variálunk, kombinálunk, permutálunk. Próbáltunk már mindent, jártak itt a legkülönbözőbb tanácsadók, coach-ok és átadták legjobb tudásokat. A projekt szervezettől a klasszikus hierachikus modellig bejártuk az utakat.

Kialakult bennem a meggyőződés és a hit, hogy az fps számára az egyetlen jó felépítés a lapos szervezet. Nálunk kizárólag kreatív, értékes, erős egyéniséggel megáldott emberek tevékenykednek. Igen, a programozótól a tervezőig mindenki kreatív. Kimondottan utálom, mikor a programozókat „gyári munkásoknak” tekintik, sajnos nem egyszer találkoztam már ezzel a szemlélettel. A kódolás egy igazán izgalmas világ, töméntelen megoldási lehetőséggel, melyekből megtalálni a helyes uta(ka)t magasfokú kreativitást igényel. PONT.

Összefogni ennyi alkotó szellemű egyént, csapattá formálni valóban nagy kihívás. Egyikőjük sem bírja a kötöttséget, az „alárendelt” szerepet. Ha ilyen környezetbe kerülnek frusztráltak lesznek, ami végsősoron a terméken tükröződik vissza. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan továbbállnak, máshol keresik találékonyságuk kifejeződését. Ezeket az embereket nem motiválja más, mint a sikeres projektek, melyekre büszkék lehetnek, a magas szakmaisággal rendelkező csapat, a jó hangulatú környezet és a mindig új, másféle kihívás, amiből tanulni lehet, amihez szükség van a leleményességükre.

Tervező lévén design hasonlattal tudom megvilágítani a legjobban mire gondolok. Adott egy layout, maga a szervezet. Ennek a layoutnak fluidnak, responsive-nak, agilisnak kell lennie. Az egyes UI elemek a szervezetben tevékenykedők, melyek csoportosítva vannak, azaz csapatokra osztottak. A grafikai megvalósítás pedig flat. Mindenki egy szinten van, ugyanazon a célért és vízióért küzd a maga eszközeivel, szoros együttműködésben a csapatával. KOMMUNIKÁCIÓ. A flat designnak megvannak a maga problémái, ezért sokkal inkább a Google-féle material design a jobb hasonlat, azaz a lapos világból pl. drop shadow-val kiemelkednek egyes elemek. Ők azok, akik összefogják a projekteket, szállítják az információt a csapattól az ügyfélig és vica versa.

Az alapértékek: tisztelet a köbön, alkotás és élmény maradnak.

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások