2014. november 26.

10+1 hasznos bookmarklet nem csak fejlesztőknek

10 perc olvasási idő

10+1 hasznos bookmarklet nem csak fejlesztőknek

A bookmarkletek egy vagy több funkció megvalósítását teszik lehetővé az éppen böngészett oldalon a címsorba másolt (vagy könyvjelzőből meghívott) JavaScript kód által. Gyakorlatilag módosíthatjuk vele az oldal kinézetét, működését, vagy plusz hasznos funkciókat húzhatunk be. a lehetőségek majdnem korlátlanok, ezáltal használhatóságuk is igen sokrétű.

1. Live.js

Az általam egyik leggyakrabban használt eszköz, ami sitebuld során nagy mértékben megkönnyítheti a munkádat. Az oldal újratöltése nélkül jelennek meg a CSS és JavaScript fájlokban eszközölt módosítások, elősegítve a „pixeltologatás” folyamatának gördülékenységét.

Használd te is!

2. Viewport Resizer

Reszponzív oldalak teszteléséhez nyújt nagy segítséget a Viewport Resizer. Előre beállított képernyőméretekkel lehet tesztelni a megjelenést és külön hasznos funkció, hogy van benne újratöltés gomb is, így nem kell frissítened az oldalt, majd újra betöltened a bookmarkletet.

Használd te is!

3. Design

Amikor „pixeltologatásra” kerül a sor, vagy csak ellenőrizni akarjuk, hogy egy vonalba kerültek-e az egyes elemek, nagy segítséget nyújthat a design által biztosított vonalzó vagy grid.

Használd te is!

4. Performance bookmarklet

A weboldal betöltődés gyorsasága egyre fontosabb tényezővé vált manapság, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az optimalizálásra. A performance bookmarklet használatával elemezheted az egyes requestek eloszlását és felkutathatod a kritikus pontokat.

Használd te is!

5. Edit

Nem, nem egy hölgyről van szó. :) A HTML5 szabvány már támogatja az egyes elemek helyben történő szerkeszthetőségét. Ezzel a rövid kóddal az oldalad minden szöveges elemét szerkeszthetővé teheted. Hasznos lehet, ha át akarsz írni valamilyen szöveget tesztelés gyanánt.

Használd te is!

6. Scratch+

Biztosan Te is jártál már úgy, hogy valamit gyorsan le kellett jegyzetelni szövegfájlba, de túl macerás lett volna megnyitni a notepadet. A Scratch+ a böngésződ aktuális tabját minimalista jegyzettömbbé alakítja, és már használhatod is.

Használd te is!

7. Keepvid

Közösségi oldalak hírfolyamában rendszeresen szembesül az ember a „hogyan töltsek le youtube videót?” kérdéssel. A Keepvid egyszerű megoldást nyújt a probléma orvoslására. Csak egy kattintás és már mentheted is le az éppen nézett videót.

Használd te is!

8. Readability

Rengeteg olyan oldallal találkozhatsz, ahol nagyon jó írások vannak, viszont a fejlesztők nem igazán fordítottak figyelmet az olvashatóságra. A Readability bookmarklet kiemeli a tartalmat és a szemnek kellemes módon formázza be azt.

Update (2019. november 7.)
A Readability időközben megszűnt,
nézz alternativákat!

9. Count

A Count egy oylan bookmarklet, amivel a karakterek (továbbá szavak és sorok) számát mérheted az éppen megnyitott oldalon. Nincs más dolgod, mint kijelölni az adott szögegrészt. Content editoroknak hasznos lehet.

Használd te is!

10. SEO Bookmarklet

SEO szakembereknek kifejezetten hasznos eszköz, ami összetett és mindenre kiható elemzést készít az oldalról a linkek vizsgálatát, a robots.txt és sitemap ellenőrzését magába foglalva.

Használd te is!

+1. Kickass

Abszolút haszontalan, viszont szórakoztató bookmarklet, amivel bármilyen oldalt csatatérré változtathatsz és szétlőhetsz minden elemet :)

Használd te is!

Ha esetleg még több bookmarklet között szeretnél böngészni, ajánlom ezt a kategorizált listát, de ha Neked is van kedvenced, várom kommentben a linkeket!

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások