2014. augusztus 11.

A web halott, vagy nem

10 perc olvasási idő

A web halott, vagy nem

Figyelem! Attention! Achtung! Az írás szigorúan magánvélemény és gondolathalmaz a webről és annak jövőjéről. Az író nem jövendőmondó, nem látnok, viszont egy gondolkodó emberi lény a milliárdnyi közül.

Több, mint 5 éve mondják szakmabeliek, hogy az általunk ismert web, mint olyan halott, eltűnik a süllyesztőben. A WIRED Magazine 2010-ben publikált cikke az elsők között volt, ami erről szólt. Ha még nem olvastad a cikket, akkor ajánlom figyelmedbe, mert tele van nagyszerű, előremutató gondolatokkal. A poszt alatt található nem is olyan régi komment megmosolyogtató:

Komment a cikk alatt: If it is dead, why your stupid article and web site still here years later.

Mégis mi várható?

Szükséges még egyáltalán web site-ot, portált építeni, újraépíteni? Mi lesz azokkal az ügynökségekkel, cégekkel, akik webre fejlesztenek? Jó kérdések. Jó lenne tudni a válaszokat.

Technológia

Desktop, notebook vs. mobil, tablet

Ott tartunk, hogy az okostelefonok, tabletek felforgatták, felforgatják a világot. Nyomban mindenki az asztali számítógépek, laptopok haláláról kezdett el beszélni. Igen, a mobilok, tabletek hihetetlen ütemben terjednek és meg is előzik a az előbbi csoport eladásait. Viszont szerintem ez nem jelenti a halálukat, legalábbis a mostani technológia nem képes kiváltani az asztali gépeket, sokkal inkább kiegészíti azokat. A mobilokat, tableteket rengeteg mindenre lehet használni, ami indokolja a növekedést, viszont sokkal inkább szórakozásra, információ keresésre, kapcsolattartásra alkalmas, semmint munkára (kevés kivételtől eltekintve). Abban a pillanatban, amikor tartalmat kell előállítani – képek, fotók manipulálása, audió anyagok kezelése, videók vágása, animációk létrehozása, szöveges anyagok megírása, komplex rendszerek kezelése, programozás, és még sorolhatnám, a relatív kicsi képernyő, a billentyűzet és egyéb vezérlő eszközök hiánya komoly hátrányt és nehézséget jelent. Gyakorlatilag lehetetlenné teszi a hatékony munkát. Minden alkalommal, amikor utazom és „csak” mobil eszközöm van (nem laptop), akkor fellélegzem mikor végre beülhetek a gépem elé. Azt gondolom, hogy a mai formájukban minden eszköz másra és másra való.

Worldwide Smart Connected Device Shipments, 2010-2016 diagram

Világszinten tendencia, hogy a PC eladások csökkennek, a mobil és tablet eladások órási ütemben nőnek. Ez is érhető, egyáltalán nem meglepő. Az emberek nagy része az otthoni számítógépét korábban is szórakozásra, kapcsolattartásra használta. Érdekes azonban a Gartner 2014. júniusi elemzése, ami 2015-re a PC eladások kicsi növekedését jósolják, nem további csökkenést.

Mobil web vs. mobil app

Másik klasszikus vita most már évek óta, hogy mobilra (is) optimalizált web site-ot, vagy natív alkalmazásokat javasolt fejleszteni. Mindenhonnan jönnek az adatok, melyek főleg a mobil appok térnyeréséről szólnak szemben a mobil web használattal. Azért itt mindig figyelembe kell venni az in-app browsing kérdéskörét is, melyet rendszeresen elfelejtenek. A Facebook, twitter, LinkedIn appokban töltött idő folyamatosan növekszik, viszont a közösségi csatornákon rengeteg cikket, web oldalt osztanak meg, melyeket appon belül, de mobil webről néznek meg a felhasználók (web view). 2 évvel ezelőtt kifejtettem miért is kell a mobil web, olvasd el.

comScore ábra böngésző vs. app, már 50%-ban appokban töltik az időt az USA-ban

A „kérdésben” az a véleményem, hogy mindkét megoldásnak megvan a jól megérdemelt helye. Luke Wroblewski posztolt twitteren erről egy príma ábrát: A mobil web nagyobb elérést hoz, míg a natív app nagyobb elkötelezettséget.

Két diagram. Egyik az egyedi akciókat, másik pedig az egyedi felhasználókat mutatja.

Szeretem a natív appokat és használom is azokat. Méretes hype-nak érzem azonban, hogy mindenre appfejlesztés legyen a válasz. Azt gondolom, hogy ez le fog csengeni. Van egy kicsit sánta hasonlatom a natív vs. web kérdésre. Analógiát mutat nekem a régi világgal, amikor a web már elterjedt: desktop program vagy webes fejlesztés? A Photoshop nyilván desktop software-ként a leghatékonyabb és nehezen valósítható meg, alkalmazható webes alkalmazásként. Nem gondolom, hogy minden webshophoz kellene külön natív appot fejleszteni. Persze lehet és valamikor még kifizetődő is, viszont részemről akkor is a multi-device híve vagyok. Az egyes eszközökre fejlesztett megoldások mindamellett, hogy konzekvensek, kiegészítik egymást és az adott eszközhöz és a felhasználók kontextusához alkalmazkodnak. Vagyis egy „ökoszisztémára” gondolok, ami teljes felhasználói élményt nyújt eszközöktől függetlenül. Ergo nem választás kérdése a mobil web, hanem szükséges.

Mobil, tablet

Mobil, mobil és mobil. Ha a munkahelyed a második otthonod, akkor a mobilod lett a harmadik. A tendencia folytatódik. Viszont óvatosan kell bánni a tablet kérdéssel. Sok cikk született már arról, hogy a megfelelő képernyőméret kialakulóban van. A mobilok méretei nőnek, a tabletek méretei pedig csökkennek. Úgy tűnik, hogy valahol egy köztes méret lesz a győztes. Érdekes az USA-ban végzett kutatás, ami jól mutatja, hogy minél fialatabb korosztályról beszélünk, annál kisebb a tablet használat. Ugyanígy minél fiatalabbakról van szó, annál magasabb az okostelefon használat. 14-22 évesek 55%-a már most csak mobilt használnak internetelérésre. Persze ők még nem dolgoznak, tehát a desktop, notebook hamarosan képbe jön náluk, de a tablet számukra nem érdekes eszköz.

Jövő

A nyelv és a hang

A Her (http://rendelkező operációs rendszert

Láttad a Her (A nő) című filmet? Felettébb hitelesen mutatja be mire is lehet számítani. Abszolút elképzelhető, hogy egy mesterséges intelligenciával megáldott operációs rendszerrel beszélgetünk, aki (vagy ami?) mintegy személyi titkárunk, segíti az életünk. Ha belegondolsz nem is állunk messze ettől. Gondolj csak Apple Sirire, Microsoft Cortanara, vagy a Google Voice-ra és persze a Skype realtime fordító megoldására. Meglátjuk. Mindenesetre szerintem a kulcs maga az emberi nyelv.

Szemantikus web (web 3.0?)

Sokan hisznek benne, sokan utópiának tartják. Ha nem vagy képben, akkor nézd meg Tim Berners-Lee TED-es előadását, megéri. Ő hisz benne.

Cikkek, infografikák a web jövőjéről még

Végsősoron

A web a most ismert formájában még évekig velünk marad és kell is vele foglalkozni különösen mobil fókusszal. Egy biztos azonban: A mozdulatlanság végzetes, a fejlődés megállíthatatlan. Jobb, ha nem azon lamentálunk, hogy mikor hal meg a számunkra most ismert web, inkább találjunk ki új megoldásokat, ami az emberek számára hasznot, élményt hoz. A többi lényegtelen. A technológia, a politika, a gazdaság változása úgysem jósolható meg.

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások