2018. június 22.

dailyDevNote – tudásmegosztás játékosan

10 perc olvasási idő

dailyDevNote – tudásmegosztás játékosan

Tavaly olvastam egy érdekes cikket, amiben az önképzés és tudásmegosztás egy kreatív és hatékony módját fejtették ki. Tetszett az ötlet, ki is próbáltuk, viszont nálunk sajnos nem lett akkora sikere a dolognak. További sikertelen próbálkozások után végre sikerült kialakítani egy olyan módszert, ami eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Cégen belüli tudásmegosztás

A tudásmegosztás fontosságáról kolboid írt egy remek posztot, ami után már csak az merülhet fel kérdésként, hogy hogyan is kezdjünk hozzá, esetleg hogyan tegyük rendszeressé? A cégen belüli tudásmegosztásnak is sok eszköze lehet, a belső képzésektől kezdve a mob programingon át a workhshopokig. A belső szakmai kommunikáció elengedhetetlen a közös irányvonalak meghatározásához, az esetleges felzárkózásokhoz vagy építő jellegű vitákhoz. Ugyanakkor az is fontos, hogy minden szakmai közösség, vagy csapat más és más, így valószínűnek tartom, hogy nincs univerzális megoldás, éppen ezért érdemes kisérletezni.

A személyes megszólítás

Számtalan alkalommal belefutottam abba a szituációba, hogy belső körlevelet küldök, amiben segítséget kérek, kb. az összes címzettől. Ezek tipikusan a "ha valakinek van valami jó ötlete…" vagy "ha valaki tud egy jó linket…" és hasonló mondatok. No mi is történik ilyenkor? Mindenkit megszólítasz, de valójában csak keveseket, vagy senkit. Persze, vannak mindig proaktív emberek, akik ilyenkor magukra veszik a dolgot és ezzel sokszor oda kerül a szituáció, hogy a többiek már nem is érzik fontosnak a kérést, hiszen valaki úgyis magára vette, akkor nekik már nem szükséges foglalkozni vele.

A fentieket sokan bebizonyították már, de a sokadik tapasztalás után, egy véletlenszerű ötletként jött, hogy hogyan is változtassunk a formán. Biztosabb eredményre vezet a folyamat, ha minden esetben egy, konkrétan megnevezett "felelőse" van a feladatnak és rajta múlik, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Fontos az egyensúly

Érthető módon, senki nem örülne, ha egyszercsak valaki kiválasztaná, hogy márpedig egy héten belül készüljön el egy belső képzés anyagával. Nem reális, nincs rá elkülönített időkeret és sokunknak igenis felesleges feszültséget okoz, ha ilyen felelősséget osztanak ránk, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán akartuk, vagy sem. Ez kérdésként is felmerült egy meetup alkalmával, amikor a témáról tartottam előadást és vitatkozni nem is tudtam vele. Éppen ezért úgy fogalmaztuk meg a szabályokat, hogy mindenki számára vállalható legyen, ne terheljen le indokolatlanul senkit a teljesítése, továbbá az egész részvétel opcionális legyen.

Napi fejlesztői jegyzet

A dailyDevNote cím gyakorlatilag leírja a lényeget. Rendszeres időközönként küldött, rövid szöveges jegyzet, ami a fejlesztésről szól. Elindulása óta fejlesztőről fejlesztőre száll a feladat, hogy írjon egy levelet, majd a végén az ő joga kiválasztani, hogy kitől vár következő alkalommal levelet a közös címre. A teljes leírást elolvashatod ebben a gistben, a szabályok felsorolva a következők:

  • a levél témája kapcsolódjon a munkádhoz, bármilyen szinten. Lehet egy téma körbejárása, poén, szimpla érdekesség, de a legjobb, ha saját tapasztalataidat osztod meg, amit a közelmúltban szereztél és érdemesnek tartasz erre
  • ha kiválasztanak, 3 napod van arra, hogy elküldd a levelet!
  • valakit akkor jelölhetsz meg következőnek, ha az visszamenőleg minimum 3 alkalommal nem küldött levelet, vedd figyelembe a kiválasztott kolléga leterheltségét!
  • a levélnek van egy sablonja (lásd gist)
  • elvárt a minimum 3 mondatos tartalom (mi ez, miért jó, hol találtad, stb.)

Működik!

Gyors közvéleménykutatás, és az elmúlt fél év tapasztalatai alapján a rendszer működik, szeretik és javarészt hasznosnak is találják a fejlesztők.
15 ember esetén is az a kényelmes helyzet alakul ki, hogy 2–4 naponta jön valakitől egy tartalmas és érdekes levél, viszont egy-egy fejlesztő átlagosan kéthavonta kerül sorra. 60 naponta 30 perc nem nagy áldozat és fenn tudjuk tartani a folyamatosságot.

  • A témaválasztás még mindig pillanatnyi frusztrációt okoz
  • Van, aki előre megírja és várja, hogy sorra kerüljön
  • Jellemzően mindenki betartja a határidőt, ritka a késés és akkor is minimális
  • Egymás leveleit javarészt hasznosnak és érdekesnek találják a résztvevők
  • Megvan az egymás iránti tisztelet, figyelemmel kísérjük, elolvassuk a másikét és visszajelzést adunk

Kontra

Ahogy az elején is írtam, nincs két egyforma csapat, lehet, hogy ami nálunk működik, az máshol eleve kudarcra van ítélve. Beszélgettem is olyan fejlesztőkkel, akik már csak a szabályokat hallva fel voltak háborodva, hogy ők egy ilyenben nem tudnának részt venni, nem tehetem azt a nyomást a vállukra! Ezt teljes mértékben el tudom fogadni, ezért is opcionális a részvétel, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez még a vállalható és teljesíthető feladat.

Kapcsolódó prezentáció

A prezentáció diái

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások