2015. április 08.

Miért oszd meg a tudásod másokkal?

10 perc olvasási idő

Miért oszd meg a tudásod másokkal?

Az ember természetes ösztöne a tudásmegosztás. Lehetővé teszi számára, hogy kapcsolódjon másokhoz és együtt, csoportosan tevékenykedjen. Őseink már a kezdetben is történeteket meséltek egymásnak és lerajzolták ismereteiket. Miért? Hogy túléljenek. Az első igazi forradalmi változást a könyvnyomtatás hozta, amely iszonyatosan felgyorsította az információ terjedését. Jelenleg, a digitális forradalom korában, exponenciálisan nő az információ mennyisége és annak terjedési sebessége. Elképesztő, hogy az emberiség által előállított információhalmaz több mint 90%-a, az elmúlt két évben keletkezett.

exponcenciális görbe, ami mutatja a keletkezett információ mennyiségét az idő függvényében

Mélyen hiszek abban, hogy a tudásmegosztás nagyszerű lehetőség arra, hogy a világunk egy sokkal jobb hely legyen. Nem titkolt célja ennek az írásnak, hogy téged is arra ösztönözzelek: ne tartsd magadban a tudásod! Elvégre mi hasznod van abból, ha te ugyan nagyon okos vagy, de csak ülsz a szuper ötleteiden? Hidd el, neked sem jó, ha sóherkedsz. A világ körülötted vajon több lesz így tőled? Ha pedig attól félsz, hogy tőled semmit sem lehet tanulni, akkor ezt azonnal verd ki a fejedből.

„Még soha sem találkoztam olyan emberrel, aki olyan tudatlan lett volna, hogy semmit sem tudtam volna tőle tanulni.”
– Galileo Galilei

Összegyűjtöttem, hogy neked miért jó az, ha megosztod, amit másoktól tanultál. Ne csak kopipésztelj, hanem mindig tedd hozzá saját gondolataid, érzéseid és történeteid a tanultakhoz. Amint látod, én is éppen így teszek, mint mindig. Jöjjön hát a lista.

1. Önfejlesztés

Azáltal, hogy rendszerezned kell magadban az ismeretanyagot és újra átveszed az információ morzsákat, azok sokkal mélyebben rögzülnek agyadban. Kialakul benned egy belső motiváció, hogy a témának alaposan utána járj és utána olvass. Ergo a megosztással magad is fejlődsz!

2. Segítesz másoknak

Ugye milyen jó, amikor valami után keresgélsz, és nyomban megtalálod rá a választ? Gondolj arra, hogy másoknak ugyanígy örömet szerzel, ha leírod és elérhetővé teszed azt, amit tudsz. A tudásmegosztással elősegíted mások fejlődését, növeled a tanulás hatékonyságát és hozzájárulsz az innovációhoz. (Lásd WikiPedia – támogasd!)

3. Önbizalom fejlődés

Először is létrehozol valamit. Szimplán az alkotás folyamata elégedettséggel tölt el. Nem beszélve arról, hogy ha egy feladatot befejezel, az eleve örömöt okoz. Külön kiemelem, hogy a visszajelzés önmagában is egy örömforrás. Márpedig, ha adsz, akkor bizony kapsz. Hideget-meleget. A pozitív visszajelzések fejlesztik az önbizalmad és végső soron boldogabb leszel.

4. Személyes márkaépítés

Ne félj attól, hogyha kiteszed a tudásod, akkor többé rád nem lesz szükség! A valóságban – és ezt tapasztalatból mondom – több megkeresés érkezik hozzám, mint valaha. Ugyanis bizalmat építesz a tudásod megosztásával. Akkor hát miért félsz? Ráadásul ez a bizalom automatikusan arra sarkall, hogy még jobb légy a területeden és még többet tudj. Minél többször osztod meg a tudásod, annál több lesz neked.

5. Kapcsolatépítés

A témáddal foglalkozó emberekhez előbb vagy utóbb eljut az üzeneted és ők reagálni fognak rá. Kiegészítik, helyrepofozzák, más szemszögből megvilágítják – mindezekből végeredményben mindenki csak profitál. Emlékszem, milyen egyedül éreztem magam kb. 8 évvel ezelőtt, mikor a UX világában először elmerültem, és nem volt kivel átbeszélnem az olvasottakat. Aztán elindítottam a kolboid blogot és csakhamar megismertem jó pár okos szakembert. Így aztán részt vehettem a UX Budapest meetup szervezésében és közben sokat, nagyon sokat tanultam ezektől az emberektől. Thx ;)

6. Üzlet

Bármivel is foglalkozol, szinte biztos, hogy emberekkel kell együttműködnöd. Nem beszélve arról, hogy biztos vannak ügyfeleid, akikkel közösen kell építened valamit. A tudásmegosztás nagyszerű eszköz arra is, hogy edukáld őket. Sőt! Kiküszöbölheted a félreértéseket. Hatással lehetsz a szakmádra, berögzült mítoszokat számolhatsz fel. Cégen belül elképesztő sebességgel lehet fejlődni szimplán azáltal, hogy beszélsz az ismereteidről és meghallgatod mások tapasztalatait. Hiszem, hogy egy szervezet hatékony működésének alapja a tudásmegosztás. Az ügyfelekkel és a csapattársaiddal való produktív együttműködés pedig fellendíti az üzletet.

„Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.”
– Dalai Láma

Csináld!

Adj elő meetupokon, konferenciákon. Írj blogot, cikkeket, egyszerű és rövid social media posztokat. Mesélj a környezetednek! Segítsd minden erőddel a hasznos tartalom terjedését! Oszd meg a tudásod!

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások