2020. december 16.

Csapat és együttműködés

10 perc olvasási idő

Csapat és együttműködés

A HVG-n olvastam egy érdekes cikket, ami arról számol be, hogy egy kutatás során feltárták azt a stratégiát, amely lehetővé teszi patkánycsoportok számára, hogy felülmúlják az egyedek önálló teljesítményét a cél megkeresése során.

Csapatmunka

Jópár stratégiát kipróbáltam már, hogy minél hatékonyabban működjön egy csapat. A fogjunk össze együtt erősebbek vagyunk, mint egymagunkban evidensnek tűnik, de nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik.

Ha egy nő 9 hónap alatt hord ki egy gyermeket, akkor kilenc nő 1 hónap alatt meg tudja tenni.

– hangzik a hibás projekt menedzser gondolkodást kifigurázó klasszikus geg.

Egy ember

Egy feladat elvégzése során egyetlen ember nagyon hatékony és gyors tud lenni. Ez a szereplő, amikor problémája, kérdése van, segítséget kér, de egymaga felel a feladatért.

Csapat

Több okból is szükséges, hogy egy feladatot csapatmunkában végezzünk el:

  • rövid határidők
  • több ember egyesített tudásának kihasználása
  • a csapattagok közös munka és egymástól tanulás igénye
  • kompetenciák hatékony kiaknázása, párhuzamos munkavégzés
  • együttműködés külső szereplőkkel

A fő feladatot fel kell darabolni kisebb feladatokra, azokat pedig szét kell osztani a csapat tagjai között. Az ilyen felbontásnál a megoldás hatékonysága könnyedén rosszabb lehet, sőt sok esetben a feladat elvégzése több időt igényelhet, mint a fentebb leírt, egy ember által végezett megoldás esetén.

A hatékonyságot lerontó tényezők, ha…

  • az egyes tagok nem értik a fő feladatot, annak célját
  • az egyes tagok megfeledkeznek a célről és csak a részfeladatra koncentrálnak
  • a részfeladatok nincsenek megfelelően időzítve
  • nincs elegendő, vagy épp túl sok a közös megbeszélés

Mi a jó stratégia?

Visszatérve a patkányokon végzett kísérlethez, a kutatók azt találták, hogy:

„… a csoportokban lévők cselekedetei egyszerű szabályokra bonthatók le: járj ismeretlen utakon, de kövesd a többieket.
Megállapították, hogy csoportként való keresés során az egyedek akkor teljesítettek a legjobban, ha megfelelő egyensúlyban volt az önálló felfedezés és mások követése.”

Mit jelent ez számunkra?

Legyen a csapat számára egy jól meghatározott folyamat, amit követhetnek. A folyamat ne legyen merev, fő szerepe, hogy keretet adjon. A folyamatban legyenek megfelelő csomópontok, ha úgy tetszik mérföldkövek. Ekkor kellenek közös egyeztetések, ahol minden egyes alkalommal az eredeti feladatot és célját fel kell idézni. A csomópontok között mindenki a saját útját járja, ha szükséges, akkor szabadon egyeztet másokkal. Így mindenki hozzájárul a saját, és a csapata fejlődéséhez, miközben a feladat hatékonyan halad előre.

Mielőtt „ezek patkányok, mi meg emberek vagyunk” szöveggel jössz, emlékeztetlek rá, hogy több a közös bennünk az emlős állatokkal, mint gondolod. A patkányok génállományának 90%-át magunkban hordozzuk.

Végül nézd meg (újra) az IT Crowd jelenetét a csapatmunkáról:

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások