2013. június 25.

Egyszerű, letisztult

10 perc olvasási idő

Egyszerű, letisztult

Majd minden megkeresésünk azzal indul, hogy egyszerű, letisztult oldalt, appot, alkalmazást szeretnének. Hmmm. Ez tök jól hangzik és maximálisan egyet is értek vele, de ez csak komoly ráfordítással, befektetéssel érhető el, ami sajnos nem egyértelmű mindenki számára.

A kedvenc példám (ami jól személteti a folyamatot) egy mondjuk 32*32 pixeles ikon tervezése. No nem egy flat ikonról beszélek, hanem mondjuk az alábbi képen látható kidolgozott ikonról.

bakelit lemezlejátszót ábrázoló ikon

Hogyan készül egy ilyen? Nagyban! Azaz nagy méretben (pl. 1000*1000px) részletgazdagon kidolgozzák az ikont, majd azt kicsinyítik le és addig finomítják kisebb méretben, hogy annak értelmezhetősége és szépsége megmaradjon. Az az út nem járható (vagyis igen, de nem lesz megfelelő eredménye), hogy egyből a 32x32pixeles ikont rajzolják. Valahogy így működik ez.

Erről mindig Coco Chanel híres mondása jut eszembe:

Öltözz fel teljesen és mielőtt kilépsz az utcára, állj meg a tükör előtt és végy le magadról egy dolgot és addig ismételd ezt, amíg már nem lesz rajtad semmi felesleges.
– Coco Chanel

Nyilván nem ennyire egyszerű ez egy szolgáltatás esetében. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy honnan kell(ene) elindulni – az alapoktól.

Venn diagram: üzlet, felhasználó, technológia

Mik az üzleti céljaid, mik a felhasználóid elvárásai, milyen technológiai lehetőségeid, korlátaid vannak? Ezek metszete adja majd meg, hogy mit is kell csinálnod, ez máris egy nagy lépés az egyszerűség, letisztultság irányába.

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások