2017. szeptember 28.

Retrospective-et mindenkinek!

10 perc olvasási idő

Retrospective-et mindenkinek!

Az emberek többsége azért szeret csapatban dolgozni mert örömöt, bánatot, kihívást könnyebben viselünk együtt. A csapatmunkában sokszor szükség van egy „szelepre”, ahol a felgyülemlett gondolatok megbeszélésre kerülhetnek. Mivel nem lehet mindig csapatépítő jellegű sörözésekre járni, sokszor formálisabb módját kell, hogy válasszuk: retrospective-eket tartunk.

sok minion

A retrospective hivatalosan az agilis fejlesztési folyamat szerves része, melynek célja a fejlesztési folyamat hatékonyság javítása, problémáinak kiküszöbölése. Minden csapattag elmondja a véleményét az utolsó sprintről, majd közösen megegyeznek, hogy mit változtatnak a következő sprint során. Mint a legtöbb módszertant, ezt sem mértani pontossággal kell alkalmazni, érdemes mindenkinek saját magára szabni.

Ami nálunk bevált: Csapat retrospective projekt szemlélettel

Ki vegyen részt rajta?

A csapatod minden tagja, illetve szükség esetén az aktuális projektben bármilyen formában közreműködők (art director, rendszergazda, vezető fejlesztő stb.)

Mikor tartsd?

Két–három hetente. Érdemes egy fix időpontot kijelölni, amihez mindenki tud majd alkalmazkodni.

A csapatod nincs egy helyen fizikailag, mi a teendő?

Amennyiben megoldható, olyankor célszerű megtartani a retrospective-et, amikor mindenki személyesen részt tud venni rajta. Ha ez nem kivitelezhető, akkor skype-on, vagy bármilyen más eszköz segítségével egy-egy ember behívható, de sajnos ront a megbeszélés hatékonyságán, ha például pont olyan ember nem vesz részt rajta személyesen, aki kevésbé kommunikatív.

Milyen részekből álljon?

Minden retrospective más és más, de van egy vezér fonal, amit érdemes követni. Nálunk a jól bevált forma, hogy a csapattagok egyesével elmondják, mi az, ami az elmúlt időszakban nem ment tökéletesen és változtatni kell rajta, illetve mi az, amit érdemes tovább csinálni, mert jól működik. Ennek hosszabb változata, mikor minden résztvevő maximum 3-3 cetlire felírja a pozitív és negatív tapasztalatait az elmúlt időszakról, ezeket csoportosítja közösen a csapat és arról beszélnek csak, ami gyakori topic volt.

minion a kukába hajít egy papír galacsint

Ezt a nagyobb lélegzetvételű megbeszélést kéthavonta érdemes megtartani, a következő linkeken pedig találsz egy-két technikát, amivel változatossá tehetők a retrospective-ek:
Funretrospective
Scrumalliance

Futó projektek megtérülésének és mérföldköveinek átbeszélésére is érdemes mindig időt szakítanod, a lezárult projektek tanulságaira pedig még ennél is fontosabb kitérni. Akár fél éve lezárult projektről is készíthetsz egy kisebb prezentációt a csapatnak, hogy a kitűzött célokat elérte-e a projekt, milyen ügyfél visszajelzések érkeztek azóta és így tovább.

Nagyon jó érzés, mikor időt szántok egymásra, és a csapat minden tagja beszélhet a közösen átélt élményekről egy olyan fórumon, ahol bevezetésre kerülhetnek a közösség mindennapjaiba az ott kimondott tanulságok.

#retro #board #fps #icons #pictograms

fps agency (@fpsagency) által megosztott bejegyzés,

Seres Kitti

Project manager. Tervez, szervez, kapacitást, projektet, csapatot. Karácsony fanatikus és mozgásfüggő.

Seres Kitti

Hozzászólások