2017. július 25.

Kanter törvénye

Kanter törvénye

Jön egy új projekt, izgalom fogja el a csapatot, öröm és boldogság tölt el mindenkit. Vágjunk bele, csináljuk, jó lesz. Aztán jönnek a nehézségek, nem úgy alakulnak az események, ahogy azt elképzeltük. Borulnak a dolgok, keményen dolgozik mindenki, egyszerűen nem látszik, hogy valamikor is véget ér. A „sosem fog elkészülni” érzés járja át a csapatot. Sötét van, nem látszik világosság a távolban.

Ismerős? Pont erről szól Rosabeth Moss Kanter a Harvard Business School professzorának törvénye a Kanter's law, ami így hangzik szabad fordításban:

Minden kudarcnak látszik félúton.

Az állítás ráadásul mindenhol, minden körülmények között igaznak bizonyul, legyen szó egyénről, vagy akár szervezetről. Mindenki szereti az inspiráló kezdetet és a boldog befejezést. Félúton nem jut más, mint a kőkemény munka. Ha ábrázolni szeretném ezt a folyamatot az idő függvényében, akkor egy U-szerű alakot kapnék, ahogy a fejlécképen is láthatod.

Az oka egyszerű: a változás. A projekt elején készült egy hipotézis, egy terv a megvalósításra. Ahogy haladtok előre az időben, a környezet megváltozik. Félúton döbben rá az ember, hogy a terv nem megvalósítható, sokat kell rajta módosítani. Ezt bizony kudarcnak, sőt sorozatos kudarcoknak éljük meg. Az általános türelmetlenség sem tesz jót: „Ott vagyunk már?”. Lassan elveszítjük a hitünket, az inspirációnkat és beszűkül a tér. Itt szokták feladni az emberek. Mivel ez mindig megtörténik, tartsd ezt észben és akkor talán könnyebben tudtok átlendülni ezen a ponton.

Mit lehet tenni ellene?

Folyamatjelzés

Sétálsz és távolabb meglátsz egy gyümölcsfát. Az agyad nyomban termel egy jó adag dopamint, hogy útra kelj. Ahogy közeledsz, folyamatosan látod, mennyi van még hátra, az agyad újabb és újabb dopamint adagol. Végül mikor odaérsz, kapsz egy órási dopamin fröccsöt. Így működsz. Ezért (is) érdemes a projekthez mérföldköveket kitűzni és szüntelen követni hol tartotok a folyamatban mint, ahogy a kollégáim teszik is:

Gyuribácsi, mint folyamat jelző sáv az fps irodában a falon

Folyamatos visszajelzés

Ha vezető vagy, akkor elképesztően fontos feladatod, hogy megszakítás nélkül szállítsd a pozitív visszajelzéseket a csapat tagjai számára. Ezek mind segítenek megőrizni a hitet, és kitartást eredményeznek. Ugyebár a kicsi örömök, egyszerű apró dicséretek, a kis győzelmek szerepe: óriási.

Vízió

Végül, de nem utolsó sorban, időnként el kell távolodni a hétköznapok problémáitól és madártávlatból szemlélni az eseményeket. Miért is csináljuk ezt az egészet? Milyen célt szolgálunk vele?

Szóval ne add fel, ne adjátok fel!

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások