2014. február 25.

10 php osztály, ami még hasznos lehet

10 perc olvasási idő

10 php osztály, ami még hasznos lehet

Ha saját vagy open source framework-öt használsz, általában fel van készítve a legtöbb probléma kezelésére (felhasználó- és adatbáziskezelés, routing, email küldés, stb). Ám sokszor adódhat olyan eset, hogy ezen funkciók valamelyike hiányzik, vagy csak egy kisebb projekthez van szükséged már kész megoldásokra, esetleg a saját keretrendszered hegeszted. Remélem, találsz hasznos vagy új dolgokat az alábbi listában.

01. Medoo

A medoo egy roppant kis méretű (~10k) SQL adatbázisokkal való munkát megkönnyítő osztály. Automatikusan véd az SQL injection ellen, nagyon könnyen használható és jól dokumentált. Támogatja többek között a MySQL, MSSQL, SQLite, MariaDB adatbázismotorokat.

Megnézem

02. Simple router

Egyszerű és jól működő router a “szép-url-ek” lekezelésére. Támogatja a GET, POST, PUT, DELETE, OPTIONS, PATCH és HEAD request metódusokat. Az előre meghatározott sémák mellett kezeli a regexp patterneket is. A demót kipróbálva mindenre fény derül, nekem remekül bevált.

Megnézem

03. Xajax

Hatékony megoldás az ajax hívások tisztán php szintű lekezelésére. Nem kell külön a JS szkript megírásával töltened az időt, mindent megold helyetted. A működését egyszerűen szemlélteti az oldalán található példakód.

Megnézem

04. Mobile detect

Szerver oldali script, amivel megtudhatod, hogy a felhasználó milyen eszközön nézi oldaladat (mobil, tablet, desktop). A RESS technológia (Responsive Webdesign + Server Side Components) elengedhetetlen kelléke. Mi is ezt használjuk.

Megnézem

05. Util.php

A util.php függyvénytár olyan hasznos funkciók gyűjteménye, amikre bármikor szükség lehet és van is. Több, mint 35 függvényt és snippetet tartalmaz, amelyek megkönnyítik a fejlesztést és a tömbökkel való munkát, a stringek manipulálását vagy az url-ek feldolgozását. Minden funkció részletes leírása megtalálható az oldalán, érdemes átfutni.

Megnézem

06. Php mailer

Talán az egyik legtöbbet alkalmazott email küldő osztály. Megkönnyíti az email header és tartalom összeállítását és küldését SMTP vagy a php mail függvényének használatával. Könnyen használható, nem kell bajlódni a csatolmányokkal és beillesztett képekkel.

Megnézem

07. TCPDF

Pdf fájl generálása php kóddal sosem volt egyszerű. Ezután sem lesz az, mert midig macerás minden elemet tökéletesen bepozicionálni a helyére, de legalább a többi résszel nem kell foglalkoznod, mert a TCPDF osztály megoldja helyetted.

Megnézem

08. Wideimage

GD alapú, a képmanipulálást megvalósító osztály. Személy szerint azért szeretem, mert nagyon egyszerűen tudok vele méretezni, kivágni és minden alapvető effektet ráerőltetni a feltöltött képekre. Biztosan akad még sok ilyen jellegű oszrály, és ezt már nem is frissítik, de kiválóan ellátja a feladatát.

Megnézem

09. Phperror

Fejlesztés során (és szigorúan csak ebben a periódusban) rendkívül hasznos lehet, ha minél bővebb reportot kapunk a hiba okáról és helyéről. A phperror osztály használatával részletes képet és backtrace információkat kapunk a hibáról, ráadásul kellemes megjelenésben.

Megnézem

10. hybridAuth

Ha a felhasználóknak lehetőséget szeretnénk adni, hogy Facebook, Twitter vagy Google fiókjuk használatával azonosítsák magukat, akkor ideális választás a hybridAuth osztály. Az azonosításon túl lehetőségünk van (persze csak a megfelelő engedélyek megszerzése után) a felhasználó nevében megosztani, állapotfrissítést küldeni, ismerősök listájához hozzáférni és egyéb dolgokra is. Van benne mySpace connect is. Vajon valaki kihasználja? :)

Megnézem

Tudsz más hasznos PHP osztályt? Oszd meg velünk és mindenkivel komment formájában!

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások