2018. december 12.

Dolgozz otthon is hatékonyan

10 perc olvasási idő

Dolgozz otthon is hatékonyan

Nem újdonság, hogy a digitális világban dolgozók otthonról is végezhetik feladataikat. Egyre többen maradunk otthon rész vagy akár teljes munkaidőben, ugyanakkor a nagy szabadság könnyen a hatékonyság rovására mehet. Emiatt már számos írás született a témában, ami megpróbálja összeszedni azokat a trükköket, amelyek segíségvel fókuszban maradhat az ember.

Sok ismerősömnél tapasztaltam, hogy a bőséges szakirodalom ellenére az otthon töltött napokon kevésbé sikerül teljesíteni. Így én is összeszedtem azt a 8 tanácsot, ami nálunk a legjobban bevált.

Nézzük is meg:

1. Dolgozz felhőben!

A cél, hogy minden munkához szükséges állományod elérhető legyen távolról.

Dolgozz felhőben!
Tapasztalat:
Ha nem egy egyfős szupercsapat vagy, felhő nélkül gyakorlatilag lehetetlen otthonról dolgoznod. Elképesztően macerás és időrabló nagyobb anyagokat szükség esetén elkérni vagy valakinek továbbítani.
Fontos, hogy ne csak te lásd, ami neked kell, azok is férjenek hozzá a dolgaidhoz, akiknek szüksége van rájuk a munkájukhoz.

2. Öltözz ki!

Ez egyszerű. Öltözz fel, mintha bemennél dolgozni (az öltöny nem kötelező).

Öltözz fel!
Tapasztalat:
Kicsit vicces, de a legalapvetőbb teendőd. Az agy különböző „üzemmódokban” képes működni, amelyek között kis gyakorlással nagyon könnyen lehet kapcsolgatni. Amikor felveszed a ruhád, azt mondod az agyadnak, hogy elkezded a munkát, így az jobban fog figyelni a feladataidra és kevésbé kalandozik el a figyelmed.
Pályám elején gyakran dolgoztam az ágyamban ülve, meglehetősen alulöltözve. Ezzel pedig pontosan azt mondtam magamnak, hogy vasárnap délőtt van, mehet a lustálkodás. Persze így sem lustálkodtam, de a fantáziádra bízom, mennyit haladtak előre aznap a dolgaim.

3. Találd meg a helyed!

Szükséged van egy dedikált helyre, ahol dolgozol.

Találd meg a helyed!
Tapasztalat
A kanapén fájni fog a derakad, az ágyban meg mindig lustálkodni fogsz. A legjobb egy rendezett íróasztal, ahol közel van minden, ami a munkádhoz kell.
Ez egyébként pont olyan kapcsoló, mintha felöltözés. Továbbá segít leválasztani magad az otthoni környezetről (erről még írok lentebb).

4. Ne felejtsd a napi tervet!

Tervezd meg, hogy aznap mit csinálsz ma és milyen sorrendben.

Napi terv
Tapasztalat:
Korábban már írtunk a tervezés fontosságáról. Az otthoni munkavégzés során ennek kiemelt jelentőssége van, mert a napi terv mutatja azt az utat, amiről nem kellene letérned.
A lista megmondja mit, mi után kell csinálnod és kb. mi számít a munka végének. Enélkül az ember figyelme hajlamos elkalandozni és más érdekesebb tevékenységet keresni.

5. Mutasd meg magad!

Az otthoni nap is ugyanolyan munkanap mint a többi. Ne hagyd, hogy erről megfeledkezzenek a munkatársak.

Mutasd meg magad!
Tapasztalat:
Ha nem vagy az irodában, a többiek nem látnak. Ha nem látnak, akkor hajlamosak úgy kezelni, hogy szabadnapod van. Emiatt nem, vagy kevésbé számolnak veled egy-egy feladat kapcsán.
Ahhoz, hogy ne maradj ki a csapatmunkából, tartsd a kapcsolatot a többiekkel. Telefonálj, chatelj, skypeolj stb…
A lényeg, hogy a fizikai távolság ellenére ne távolodjatok el.

6. Védd a munkaidőd!

Ne felejtsd el, dolgozol és ezt tudasd a környezeteddel is.

Fókusz-fókusz!
Tapasztalat:
Szüleimben a mai napig nem tudatosult, hogy amikor a számítógép előtt ülök, akkor dolgozok. Ezzel pedig nem vagyok egyedül.
Ha abban a közegben végzed a munkád, ahol egyébként is élsz és elérnek a rokonok vagy barátok, nagyon oda kell figyelned, hogy megértsék, munkában vagy. Ők úgy látják, hogy otthon vagy, ezért úgy is kezelnek. Ezért a kommunikáción túl, jó segítség egy fix hely használata (3), mert az ottléted egyértelmű jel, hogy hagyjanak békén.
Fontos, hogy te se tervezz személyes dolgokat munkaidőre. Ez olyan mintha haverokat vagy gyereket vinnél munkába: Félévente poén, hetente már nem működik.

7. Nem vagy egyedül!

Néha mozdulj ki és tartsd a kapcsolatot a többiekkel.

Tartsd a kapcsolatot!
Tapasztalat:
Az otthoni munka nagyon ingerszegény tud lenni, ülsz a négy fal között és nem találkozol senkivel.
Mozdulj ki pár percre két feladatok között vagy beszélj egy kicsit egy-egy munkatársaddal munkán kívüli dolgokról. Ez a rövid idő, nem fogja felborítani a napod, de sokat segít, hogy ne fásulj bele az otthoni környezetbe.

8. Maradj a kereteken belül

Legyen meg pontosan, hogy mikor kezded a munkát és az is, hogy mikor fejezd be.

Kereteken belül
Tapasztalat:
A digitalizációval egyre jobban keveredik a munka és a magánélet. Ha otthonról dolgozol, akkor pedig nagyon kicsi lesz a távolság (konkrétan pár lépés a hűtő).
Ahhoz, hogy a magánéleted ne keveredjen bele a munkádba és fordítva, meg kell húzni a határt. Erre jó megoldás, ha fixálod meddig dolgozol, majd megtervezed mit tudsz megcsinálni addig (4), keresel egy helyet, ami csak a munkáról szól (3) és úgy dolgozol, mintha az irodában lennél (2).

Összegzés

Az otthoni munkavégzés egy nagyon jó lehetőség. Segít egy kicsit kiszakadni a munkahelyi közegből. Továbbá, segít megoldani olyan dolgokat, amikhez egyébként szabadságot kellene kivennünk, legyen az enyhébb betegség vagy egy szerelő várása.

Mindazonáltal, a felügyelet hiánya és a szabadság nagy önfegyelmet igényel. Ezért fontos, hogy meglegyenek a szokásaink, amelyek az úton tartanak. Ha az ember egy kicsit odafigyel a fenti pontokra a homeoffice valóban hatékony munkát jelenthet az otthon kényelmével megtámogatva.

Varga Tamás

Projektmenedzser, hobbi tervező. Természetes élőhelye az e-kereskedelem és a felhasználói élmény tervezés.

Varga Tamás

Hozzászólások