2019. május 29.

Álljuk körbe!

10 perc olvasási idő

Álljuk körbe!

Látsz egy hibát, elírást? Aztán máris készül a képernyőkép, a fotó és nyomban tolod is ki a közösségi médiára? Húúú, ez mennyire gagyi, milyen béna, mekkora balfékek, látjátok? Bebeee micsoda hülyék, wahhahhahaaa…

Nagy vagy! Észrevetted és máris szétkürtölted mindenfelé, jönnek a lájkok, együtt nevetnek veled. De várj csak! Erről az egyik South Park jelenet ugrott be. Amikor valamelyik gyerkőc butaságot mond és Mr. Garrison tanár úr azt mondja a többieknek:

„Gyertek, álljuk körbe, mutassunk rá és nevessünk rajta!”

Tele van ilyen példákkal a twitter, a Facebook. Különösen a Facebook csoportok. Mégis miről szól ez? A legtöbb alkalommal önfényezésről, illetve mások hibáinak kollektív kinevetéséről. Gyanítom sokszor bele sem gondolnak ebbe a posztolók.

De! Mi lenne, ha jeleznéd annak, aki elkövette, aki felel érte, akire tartozik, aki esetleg ki tudja javítani, aki tud tenni azért, hogy változtasson rajta? És nem ország-világ előtt, hanem csendben a háttérben, direkten. Igen, picit nagyobb fáradsággal jár és nincs érte többszörös „jutalom”.

Szerencsére jómagam találkozom ilyen emberekkel. Rám írnak különböző csatornákon, hogy itt-ott elírtam, egy fogalmat nem megfelelően használtam, vagy épp nem működik valami. Megköszönöm, mert javíthatom a hibáim és sokszor tanul(hat)ok belőle. Ugyanezt szoktam tenni másokkal is és bátorítalak erre, hogy te is mindig így járj el.

Persze lehet, hogy egy aktuális példán keresztül akarod felhívni mások figyelmét egy klasszikus problémára. Oké, ez jó, de ilyenkor is érdemes elrejteni, hogy kihez tartozik az adott megoldás, már amennyiben lehetőséged van rá. Ééés nyilván a szerinted jó megoldást is fogalmazd meg és azt támaszd alá érvekkel. Ezzel legalább előmozdíthatod a világ folyását. Vagy épp nem, de legalább megpróbáltad.

Végül mielőtt (kéretlen) tanácsokat osztogatsz tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Van megfelelő rálátásom a témára?
  • Jól ismerem a körülményeket, az illetőt?
  • A véleményem olyan tapasztalatból származik, ami erre is érvényes lehet?

Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor inkább engedd el a tanácsod, jó helyen van az. Lehet, nekem is azt kellett volna tennem? :)

English version of this is post

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások