2017. március 06.

5 + 1 feladat, ha webes projektbe kezdesz

5 + 1 feladat, ha webes projektbe kezdesz

Kiválasztottad a tökéletes csapatot a weboldalad elkészítésére, profik, értik a dolgukat. Leszerződtetek és innentől hátra is dőlhetsz. Heti egy óra státuszt meghallgatsz róla esetleg, de igazából megy minden magától… Ja nem :)

1. Tartalom, tartalom, tartalom

Egy ilyen jellegű projekt elején a legelső amire fel kell készülöd, hogy foglalkoznod kell a tartalommal, méghozzá sokat. Ha teljesen új oldal megalkotásával bíztál meg egy csapatot a site méreteitől függően, a hírlevél feliratkozásra felhívó szövegtől, az adatvédelmi nyilatkozat utolsó soráig elő kell állítanod az oldalak tartalmát. Na, de az én projektemben copywriter van – mondhatnád teljesen jogosan – majd ő megírja, azért fizetek… Még egy jó szövegírónak is szüksége van alap tartalmi elemekre (interjúk, cikkek, közlemények, nyers szövegek), ami alapján elkészítheti számodra a weboldalad végleges szövegezését.

Munkaerő igény a megrendelő részéről: ~16–80 munkaóra (projekt jellegétől, méretétől függően)

2. Projektfelelős

You are the most talented, most interesting, and most extraordinary person in the universe.

Ugye te is szereted a tiszta helyzeteket, mikor egy munkafolyamatban minden résztvevőnek megvan a maga szerepe és felelőssége? Ezért nagyon fontos már a projekt elején meghatározni, hogy ki lesz az, aki a ti oldalatokról felelőse lesz a projektnek. Aki akár a különböző részlegek között keringő információk beszerzésével, átadásával, döntések sürgetésével segíteni tudja mindkét csapat munkáját vagy adott esetben valós felhasználók biztosításával tudja támogatni a felhasználói kutatást.

Munkaerő igény a megrendelő részéről: ~10–30 munkaóra / hét (projekt kezdetétől a lezárásáig)

3. Folyamatos rendelkezésre állás

Az egyik legfontosabb eleme a sikeres webes projektnek, hogy mindkét fél elérhető legyen ha szükséges, méghozzá belátható időn belül. Sajnos sokszor előfordul, hogy kulcsfontosságú kérdésekre hetekig nem érkezik válasz a többszöri figyelmeztetés ellenére sem. A projekt manager feladata ez esetben nyilván a munka olyan jellegű megszervezése, hogy ez az információ hiánya ne akassza meg a csapat működését, de ez az állapot kétségkívül nem ideális és nem is tartható fenn sokáig.

4. A döntéshozás művészete

A projekt több hónapos lefolyása alatt sok olyan pont van, ahol döntési helyzetbe kerülsz majd. Különböző habitusú emberek vagyunk, van aki könnyen–, gyorsan dönt, mások körüljárják és megfontolják a helyzetet. Bármelyik típushoz is tartozol fel kell rá készülnöd, hogy sok eldöntendő kérdés fog záporozni feléd. Érdemes meghatározni a hatásköröket, hogy mik azok a döntési pontok, melyekbe más területen dolgozókat, adott esetben akár a CEO-t is szükséges bevonni.

Munkaerő igény a megrendelő részéről: ~3–8 munkaóra / hét (projekt kezdetétől a lezárásáig)

5. Felkészülni a váratlanra

Minden projektnek megvannak azok a pillanatai amire nem számít senki. Előfordult, hogy az ezer éve használt termékadatok nem voltak valósak és a projekt végén indult a nagy kapkodás. Olyan is történt, hogy előkerülhet egy mindvégig „takarásban lévő” döntő szereplő, aki a teljes oldal struktúráját felborította. Ezekre a helyzetekre lehetetlen felkészülni, de az átvészelésükhöz elengedhetetlen a teljes bizalom a csapat iránt, akit érdemesnek találtál a projekt megvalósítására.

+1. Mindezek elmaradásának következményei

I think I got iz. But just in case… tell me the whole thing again, I wasn't listening.

Egy webes projekt során megrendelő oldali munkaerő igényeket összeadva jól láthatóan átlag 10–25 munkaórával lehet számolni heti szinten.

Ez nyilván nem feltétlenül egy embernél halmozódik fel, de mindenképpen szükséges megteremteni rá a kapacitást a projekt sikere érdekében. E nélkül akár több hónapos csúszások, várakozások, idegeskedések mérgezhetik meg az amúgy sikeres együttműködést.

Csak egy ideális világban létezik olyan, hogy tökéletes projekt. Mindkét félnek lehetnek elmaradásai, váratlan akadályok kerülhetnek elő. Véleményem szerint a fenti öt pontra való kapacitásbeli és lelki felkészüléssel, hatalmas segítséget tudsz adni annak a csapatnak, akit megbíztál a weboldalatok megalkotásával. Ha mindehhez kölcsönös partnerség és bizalom is járul, akkor minden adott egy sikeres, szerethető projekthez.

Seres Kitti

Project manager. Tervez, szervez, kapacitást, projektet, csapatot. Karácsony fanatikus és mozgásfüggő.

Seres Kitti

Hozzászólások