2018. október 31.

YAGNI, KISS, DRY…

10 perc olvasási idő

YAGNI, KISS, DRY…

Nem, nem Yagni száraz csókjáról lesz szó, sokkal inkább az informatikában elterjedt szabályok betűkombinációiról. Az extrém programozás összegyűjt olyan alapelveket, amik a fejlesztést extrém hatékonyá teszik. A három leggyakrabban emlegetett szabályt szeretném újra sorra venni én is. Számos cikk született már a témában, de úgy gondolom, nem lehet elégszer ismételni őket.

KISS – Keep It Simple, Stupid

Több megfelelője is létezik ennek a mozaikszónak, mivel nem mindenhol használták szívesen a stupid szót. Így lehet a „Keep it simple, silly”, „keep it short and simple” vagy akár a „keep it simple and straightforward” kifejezés rövidítése is.
Egy mondatban összefoglalva: „A legtöbb rendszer akkor működik a legjobban, ha egyszerű, ahelyett, hogy bonyolult lenne”.
Az egyszerűség nem kevesebb kódsort vagy rövidebb változóneveket takar, sokkal inkább átlátható és könnyen értelmezhető tiszta kódot, a SOLID elveknek való megfelelést.

YAGNI - You Ain’t Gonna Need It

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy adott problémát megoldó scriptet, osztályt, metódust kibővítettél annak szellemében, hogy „ha netán erre szükség lenne a jövőben”, vagy „felkészítem arra is”. Lássuk be, az esetek többségében nem lesz rá szükség, és nem kell, hogy mást is tudjon, azon kívül, mint ami az akkori létrejöttének célja. Az univerzalitás helyett a kulcsszó a bővíthetőség és átláthatóság legyen, így ha a későbbiekben extra igények merülnének fel, félelem és/vagy káromkodás nélkül nyúl a munkánkhoz a kolléga, hogy a saját céljaira is felhasználja azt.

DRY – Don’t Repeat Yourself

Régi kódban rendszeresen előfordul kopipészthuszárok hagyatékaként, amikor egy függvényből kettő van, minimális eltéréssel és joggal akad ki a CDP. Ez fenntarthatóság szempontjából jelentősen csökkenti a projekt esélyeit, meg amúgyis, nem szép megoldás duplikálni a kódot megfelelő paraméterezhetőség és OOP szemlélet alkalmazása helyett.
Lényege, hogy a kód, illetve a mozdulatok minden megduplázása az inkonzisztenciához vezető úton visz tovább (forrás).
A DRY szabály ellentéte nem is lehetne más, mint a WET, azaz „write everything twice”, „we enjoy typing” vagy „waste everyone’s time”.

Ha érdekel a téma...

Tóth Zoltán

Vezető fejlesztő. Közel tíz éve foglalkozik webfejlesztéssel, igyekszik egyaránt backend és frontend területen is képben lenni. WordPresspárti, böngészőkiegészítő- és bookmarkletgyűjtő.

Tóth Zoltán

Hozzászólások