2016. június 12.

Vizualitás

10 perc olvasási idő

Vizualitás

Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem eddigi pályafutásom alatt még sosem sikerült olyan emailt írni, amit a másik fél úgy értett meg, ahogy azt jómagam gondoltam. Pedig már több mint 20 éve próbálkozom. Hányszor, de hányszor fordult már elő, hogy megbeszéltünk valamit szóban és sok-sok félreértés, neadjisten idegesség után döbbentünk rá, hogy valójában nem is ugyanarról beszélünk. A chatről már nem is beszélve, a metakommunikáció teljes hiánya (ja persze emotikonok, de nem) komoly egymás melletti elbeszélést okoz(hat).

Akkor most nézd meg a képet, ami egyébként a nagyszerű User Story Mapping c. könyben szerepel, mely Jeff Patton és Luke Barrett munkája. Gyakorlatilag mindent elmesél, amit mondani szeretnék. Röviden:

Vizualitás a közös platform.
kolboid

Ennyi.

Egyébként az ember a külvilágból származó információk mintegy 60–80 százalékát látása révén érzékeli, az emberi agy 40%-a kizárólag a látással foglalkozik. Nem véletlen.

Azaz mindig rajzoljatok, táblára, papírra, bárhova. Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy mennyire hatékonyan működik. Nem kell hozzá rajztehetség: egyszerű négyzetek, téglalapok, körök, vonalak, nyilak, feliratok. Hamar kialakul a közös megértés és rengeteg felesleges stressztől kímél meg mindenkit. A rajzolás segít abban, hogy az összefüggéseket mutassa meg és ne vesszetek el a részletekben. A képernyőn mutogatás is többet ér, mint 100 oldal leírt és „tökéletesre” fogalmazott szöveg.

Végére a legfontosabb: a vizualitás támogatja, hogy könnyen közös álláspontra jussatok.

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások