2013. augusztus 27.

Ezért hagyom el a website-od 10 másodpercen belül

Ezért hagyom el a website-od 10 másodpercen belül

Chris Lake posztja adta az ihletet, hogy összegyűjtsük azon problémákat, melyek mindegyike arra készteti a felhasználót, hogy nyomban kilépjen a zseniális web site-odról. Chris listáját alaposan átszabtuk, meghúztuk és jónéhány ponttal kiegészítettük. Lehet érdemes átküldened a webfejlesztő csapatodnak az alábbiakat? Nyugodtan tedd meg, a zsebedre válik! Jó mazsolázást.

Lassú betöltés

A sebességoptimalizálás kiemelkedően fontos, különösen mobil web esetén. Türelmetlen vagyok, nincs időm az oldaladra. Ha lassú vagy, faképnél hagylak.

Fejlesztés alatt, üres oldal

Feljesztés alatt van a web site oldala, funkciója, jelenleg nincs cikk, hamarosan feltöltitek, akkor minek teszed ki? Dobbantok.

Ha mást kapok, mint amire számítok

Socialben, vagy SEO-ból bekeveredem az oldaladra, ahol valami egészen más fogad, mint amire számítok, nyomban távozom. Egy jó példa a www.nissan.com.

Gagyi design, használhatatlan oldal

Ezen nincs túl sok magyaráznivaló. A csillogó animált gifek, az izgő-mozgó flash menü és a körbevágott ember a bizalmamat lerombolja. Ha meg azt sem tudom, hova, mire kattinthatok, nem ismerős egyetlen menüpont név sem, akkor padlógázzal tépek tovább.

Nem tudom elolvasni a szöveget

Ha olyan kicsik a betűk, hogy szemüveggel is hunyorgok, vagy olyan kicsi a kontraszt, hogy 120 fokból kell néznem a monitort, hogy lássak valamit, akkor biztosan elhúzom a csíkot.

Az arcomba nyílik valamilyen layeres popup ablak 1 mp után

Ez a legidegesítőbb. Nem érdekel a hírleveled, majd eldöntöm én, hogy fel akarok iratkozni, vagy sem. Hidd el, a legjobb ajánlatod sem érdekel és nem akarom lájkolni a facebook oldalad sem! Felnyitod? CLOSE!

Cookie figyelmeztető, melyet nem lehet bezárni

Az EU-ban ugyebár kötelező a felhasználók figyelmének felhívása a cookie használatra. Na de az, hogy nem ezt nem lehet eltüntetni? Csőváz!

Hirdetés hegyek

Belépek az oldalra és mást se látok, csak mindenhol villogó hirdetéseket (bannerek, Google AdSense zónák), melyek közül kihámozni sem tudom, hova kerültem. Csá csumi.

Automatikusan lejátszódó videó

Szeretném eldönteni, hogy megnézem az elképesztően zseniális videód, vagy sem. Ne indítsd el, mert valószínűleg üvölteni fogok és újraindítom a gépet.

Automatikusan lejátszódó zene, hangok hover állapotra

Mindent überelsz ezzel. Az ellenértéke egy kövér bezárás klikk, tapp.

Visszaélés az üres területekkel

Sok portálon találkozom azzal a megoldással, hogy az üres területekre kattintva új ablakot nyit a böngésző és behoz valami irreleváns oldalt. Mindkettőt küldöm a süllyesztőbe.

A cikkeknél, posztoknál nincs dátum

Mégis mikor született a lenyűgöző cikked, posztod? Egyáltalán releváns még, aktuális? Ne rejtsd el ezt az infót, mert sebtében futok tovább.

A megúszós kapcsolat pont

Ha kiteszel egy kapcsolat pontot, akkor elvárható, hogy a link egy új oldalt nyisson, ahol a kapcsolati adataid fel vannak tüntetve, jó esetben egy űrlap is található itt. Ne tegyél egy szimpla mailto: linket rá, mert lelépek!

Website, ami letilt billentyűket, egér jobb kattintást

Ne tiltsd le a space-t, a kurzor nyilakat, az egér jobb gombjával kattintást, mert már ott sem vagyok.

Kizárólag Social belépés van

Ugyan nagyon hasznos és szükséges is a Facebook, Google+, twitter login használata, de ne kényszeríts rá a használatukra. Ha épp olyanom van és a kamu email címemmel akarok regelni és nem lehet, olajra lépek.

Jelszó fetisizmus

„A megadott jelszó nem megfelelő. Kérlek, használj benne kis és nagy betűt, csak alfanumerikus karaktereket, legyen benne legalább egy szám és írd bele, hogy hány éves a kapitány!” Bye-bye

Nem optimalizáltad az oldalad mobilra

Nem magyarázom, szeretném használni a web site-od mobilról is, ha nagyítgatásra késztetsz, akkor felszívódom.

Mobil web site, ami a mobil app letöltésével indít

Ajánlom figyelmedbe a WTF Mobile Web tumblrt. Mobil webnél, mindig jusson eszedbe: Content first! Navigation second! Ha ezt az elvet megsérted, azonnal kilépek.

Szeparált mobil web site, amiről nem lehet átváltani desktop verzióra

Ha már valamilyen oknál fogva szeparált mobil web site-ot fejlesztettél és történetesen a desktop változathoz képest csökkentett funkcióval, tartalommal hoztad létre (ezt se tedd), akkor legalább adj lehetőséget átváltani a desktop változatra. Ha nem találom, eltolom a biciklit!

fps ecosystem

Emberek vagyunk, akik embereknek terveznek

fps ecosystem

Hozzászólások