2012. március 20.

Most már tényleg eljött a mobil ideje?

10 perc olvasási idő

Az fps-nél van egy vezérelvünk a böngészők és verzióik támogatására. Abban a pillanatban, ha 2% alá esik valamely böngésző verzió, többé nem támogatjuk azt és nem foglalkozunk vele. No persze nem mindegy, hogy a 2% valójában mennyi felhasználót takar egy oldal esetében, viszont ha magyarországi viszonylatban tekintjük, akkor már nem számít soknak, egyébként mi a gemius és a stacounter adataira támaszkodunk.

Mindenki arról beszél, hogy a mobil így, a mobil úgy, okostelefonok, tabletek jelentik a jövőt. Biztos, hogy a jövő? Gyakorlatilag bármelyik oldalt nézzük, mindenhol 2% feletti a mobilról történő látogatás hónapok óta. Akkor miért nem foglalkozunk vele?

Jelenidő

fps web site mobilokon és tableten

Most már nem az a kérdés, hogy szükség van mobil webre, mobil applikációra, hanem hogy ki tud a saját piacán minél hamarabb megjelenni az „új” platformokon. Az ügyfelek kerek szemekkel néznek rám, amikor erről beszélek és lazán legyintenek, hogy „jajj, az még messze van, az embereknek nincs pénze, hogy lesz ebből nekem hasznom, bla-bla-bla”

A tavalyi Media Hungary konferencián Mark Forster (Svájc) tartott előadást Smartphone Revolution in Switzerland címmel. Az ő gondolataival maradéktalanul egyetértek, miszerint a mobil fejlesztést nem szabad külön befektetésként kezelni, ami rövid- vagy középtávon biztosan megtérül, inkább a portfólió bővítéseként kell rá tekinteni. Ha most nem lépsz be erre a területre, akkor később veszíteni fogsz, és akkor mikor rádöbbensz a tényre, nagyon bánni fogod.

Mobil web vs. mobil app?

Ez nem kérdés! Mindkettő! Naná, hogy a mobil webbel kell kezdeni, majd utána jöhetnek az appok is, tudom én ez nem A recept, akár fordítva is működhet, sőt lehet, hogy te most csak mobil applikációban gondolkodsz. Viszont azért olvasd el az alábbiakat és gondold végig miért is a mobil webbel kezdj.

HTML5, iOS, Android logók

Linkek

A honlapodra, webshopodra, portálodra honnan érkeznek a felhasználók? Nagyrészt SEO-ból, esetleg a hírleveleidből és mind inkább különböző social oldalakról (mint Facebook, twitter és még sorolhatnám). Ezek a felhasználók mind linkeken keresztül érkeznek, melyek a webes megjelenésed valamely oldalát nyitják meg. Tudomásom szerint linkek nem nyitnak mobil applikációt, ugye? Beérkeznek az oldaladra, ami a mobil eszközükön lassan töltődik be, nehezen kezelhető, rossz esetben egyáltalán nem használható, ergo lelépnek. Szerintem tedd őket boldoggá azzal, hogy mobilra optimalizálod web site-od. Nyilván a direkt látogatás most nem érdekes ebből a szempontból, mert ők már a te fogyasztóid (nekik kell majd az appot készíteni).

Figyeld az amerikai piac alakulását!

kislány szép szemei fotó

Érdemes figyelned az amerikai piac történéseit, nagyjából ugyanaz fog történni itt is. Azt látni, hogy mobil webről és applikációból nagyobb a vásárlási hajlandóság, mint a desktop böngészőkből. A kettő közül a mobil web erősen kezd elhúzni (pl. amazon). A Financial Times pedig meg is szüntette a natív applikációját és inkább HTML5 mobil webet fejleszt.

HTML5 vs. natív

Most még azt mondják, hogy a mobil web lassabb és nehézkesebb, nem elég gördülékeny a natív mobil applikációkhoz képest. A HTML5 és lehetőségeit kihasználva nagyon jó élményt lehet varázsolni a mobil eszközökre és nem adok neki egy évet, olyan eszközök lesznek az emberek kezében, melyek már olyan sebességgel bírnak majd, melyeken nem veszed észre a különbséget a natív applikációkhoz képest.

Új felhasználók a láthatáron

ember árnyéka fotórészlet

Új embereket érhetsz el! Csak gondolj bele, hány és hány olyan ember van közöttünk, aki egyszerűen nem tud megbarátkozni a „hagyományos” számítógépekkel (desktop, laptop stb.) és soha nem is fogja azokat használni, mert egyszerűen nem akarja megtanulni a windows, linux, mac OS nyűgjeit. Viszont ezek az emberek kezükbe kapnak egy érintőképernyős készüléket legyen az mobil, vagy tablet és egyszerűen csak használják azokat. Az érintőképernyő egy olyan „újítás”, ami emberközelivé, természetessé teszi a digitális világ elérését. Ha nem csinálsz mobil webet, akkor ezekről az emberekről egyszerűen lemondasz!

Responsive webdesign

Ha most csináltatsz új web site-ot magadnak, akkor ajánlom figyelmedbe a responsive webdesign technológiát. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az oldalad a kezdetektől úgy tervezik és fejlesztik, hogy az „minden” eszközre idomul. Hogy jobban megértsd, mire gondolok, nyisd meg a honlapunkat www.fps.hu a böngésződben, majd az ablakot méretezd át. (ha mobilról olvasod ezt a cikket, akkor bizonyára már feltűnt, hogy optimalizáltuk ezt a blogot is) Sok jó példát találsz a http://mediaqueri.es/ oldalon is.

Csak egyet mondhatok: azonnal kezdd el fejlesztetni a mobilra optimalizált oldalad, mert már most késő!

Olvass a témában

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások