2020. május 02.

Isten hozott az ígéret földjén

10 perc olvasási idő

Isten hozott az ígéret földjén

És ahogy az Úr megígérte, bevezette népét Kánaán földjére. Megtörtént hát végre. Vicces, de egy vírus által. E-kereskedelmi oldalakat üzemeltető ismerőseim egyöntetűen arról számolnak be, hogy az ügyfélszolgálatokon megjelent egy új, masszív tömeg, akiknek az alapokat kell elmagyarázni: hogyan működik a kosár, hogyan tudnak online bankkártyával fizetni. A nép utolsó csoportjai épp most kelnek át a Jordánon. A digitális kor ebben a percekben lép érett szakaszába.

Ennek a digitális világnak viszont van egy fontos tulajdonsága, és ez következetesen felszámolja az évszázadok óta belénk égett gondolkodásmódot, miszerint fogadd el, amit mondanak neked, fogadj el mindent úgy, ahogy van. Tetten érhető számos területen, gondolj csak az oktatásra, vagyis a kényszer „digitális” oktatásra. Sok tanár rá akarja erőltetni a tanulókra az általa jónak gondolt megoldást. A diákok meg nem értik. Sőt lázadnak ellene, mert nyilvánvaló hülyeség. Nekik, mint digitális bennszülötteknek.

Ebben az univerzumban alapvetés, hogy azokhoz kell a megoldásaid formálni, akik azt igénybe veszik. Foglalkoznod kell velük. Nem erőltetheted rájuk az akaratod, a rendszered. Ha mégis így teszel, mást választanak. Márpedig ebben a világban óriási a kínálat, és szolgáltatást váltani igazán nem tart semmiből. Az elcsépelt mondattal élve: minden csak egy kattintásra van. És ez szép fokozatosan alakítja az emberek gondolkodásmódját.

Nem mellékesen pedig hamarosan elkövetkezik a digitális terméktervezők aranykora is, hiszen ők azok, akik segítenek megismerni a célközönséget, és olyan digitiális termékeket tervezni, ami az embereknek, és az üzletnek is jó.

Na persze a Kanaán sem fenékig tejfel…

A fejléckép Dan Cretu munkája.

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások