2015. június 03.

Hírlevélküldés, de mivel?

Hírlevélküldés, de mivel?

Amikor egy cég életében felmerül a hírlevélküldés gondolata, rögtön jön a kérdés is: milyen szoftvert válasszak? A választás nem egyszerű, ugyanis nagyon sokféle hírlevélküldő érhető el a piacon. Ahhoz, hogy könnyebben eligazodj a szoftverek között, válaszolj ezekre a kérdésekre:

  • Mi a célja a hírlevélküldésnek?
  • Mekkora az adatbázisod?
  • Az email címen kívül szükséges más adatot is tárolni?
  • Hányféle listára van szükséged?
  • Van elegendő humán erőforrás a cégen belül az email marketingre?

A válaszok alapján már le tudod szűkíteni a kört, és könnyebb lesz a választás. Szeretnénk segíteni a döntésben, ezért kiválasztottunk és bemutatunk 6 különböző, általunk is ismert és használt hírlevélküldő szoftvert.

Milyen elvárások vannak egy hírlevélküldő szoftverrel szemben?

Van néhány olyan funkció, amit mi, mint vállalkozás és mint webügynökség is alapvető dolgoknak tartunk. A teljesség igénye nélkül:

  • feladóként tetszőleges domaint lehet beállítani
  • van drag and drop szerkesztőfelület
  • a beépített sablonokon túl tetszőleges email sablonokat is lehet használni
  • perszonalizálható a levél tárgya és maga a hírlevél is
  • automatikusan generálódik a hírlevél böngészős változata
  • automatikus leiratkozás lehetőség
  • automatikus adatbázis tisztítás (bounce-osok és visszapattanók kezelése)

És akkor következzen az egyes szoftverek bemutatása.

Oempro

Oempro felülete

Az Oempro hírlevélküldő rendszer kétféle konstrukcióban is elérhető: szoftverként és szolgáltatásként. A fejlesztő cég által biztosított szolgáltatás Sendloop néven érhető el. A szoftver az octeth.com oldalról vásárolható meg háromféle konstrukcióval a felhasználói fiókok száma alapján. Ha szoftverként használod, jól dokumentált API-val rendelkezik, könnyen integrálható weboldalakhoz, illetve publikus plugin keretrendszerrel rendelkezik, így jól továbbfejleszthető, illetve könnyen testre szabható. A szoftvernek egy egyszeri licensz díja van csak, viszont havi üzemeltetési költségei vannak a szoftvert kiszolgáló infrastruktúrának.

Melyek az erősségei?

Az API hívások széleskörű lehetőséget biztosítanak az Oempro külső programozására akár olyan szinten is, hogy kampányt lehet ütemezni, készíteni a szoftveren kívül is. Többszintű felhasználó kezelésre van lehetőség, ez elsősorban ügynökségi oldalról praktikus. A feliratkozókat elkülönített listákban is tudja külön-külön is kezelni.

Kiknek ajánlott?

Elsősorban ügynökségeknek, ahol van webfejlesztő, grafikus és marketinges, akik el tudják készíteni a hírleveleket illetve a hírlevél template-eket, és az utánkövetést is biztosítani tudják.

Milyen technikai hátteret igényel?

A felhasználói felület kezelése modern böngészőt igényel, a szoftver üzemeltetéséhez PHP 5.1-nél nagyobb verzió futtatására képes webszerver és MYSQL adatbázis szükséges. Hálózati és rendszer üzemeltetői ismeretek is szükségesek a beüzemeléshez.

Mailchimp

Mailchimp felülete

A Mailchimp webes szolgáltatásként érhető el. Felhasználóbarát felülete biztosítja a „laikusoknak” is a könnyű használhatóságot. A hírlevélküldő havi 2000 email címig és 12 000 kiküldött emailig ingyenes. Jól dokumentált API felülete van, könnyen integrálható weboldalakhoz is. Többféle nyílt forráskódú CMS rendszerhez létezik kész plugin az integráláshoz. Sokféle előre elkészített responsive email sablon áll rendelkezésre. Az előfizetési konstrukciók minden igényt kielégítenek: lehet email cím darabszám, kiküldött hírlevél darabszám illetve kredit vásárlás alapján is.

Melyek az erősségei?

Nagyon felhasználóbarát a felülete, HTML ismeret nélkül is lehet hírleveleket készíteni és küldeni. Üzemeltetéssel nem kell foglalkozni. Az előre beépített email sablonok és maga a kezelőfelület is mobilra optimalizált. A feliratkozókat elkülönített listákban is tudja külön-külön is kezelni.

Kiknek ajánlott?

Elsősorban azoknak, akik nem kezelnek több százezres listákat, de fontos a szegmentálhatóság. Ha nincs lehetőség külön programozó vagy grafikus alkalmazására.

Milyen technikai hátteret igényel?

Semmi extra, egy modern böngészővel teljes körűen használható.

Protopmail

Protopmail felülete

A Protopmail webes felületről elérhető és menedzselhető email marketing szoftver, amely közép- és nagyvállalatok számára készült. Jónéhány funkciója túlmutat egy átlagos hírlevélküldő szoftveren, marketing automatizációs modulok is elérhetőek a csomagokban. 1000 email küldéséig ingyenes a szoftver korlátlan funkciókkal és korlátlan felhasználási idővel. Havidíjas és pre-paid-es fizetési konstrukciók érhetőek el kiküldött email alapján. Az előfizetéses modellben API használatot és támogatást kapunk.

Melyek az erősségei?

Nagy volumenű kiküldésekre is képesek, gyorsan és megbízhatóan. Magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll, és lehetőség van tanfolyamokon is részt venni. Nagy mennyiségű email kiküldés mellett lehetőség van automatizációra, akár nagy forgalmú webshopok automatikus értesítéseinek kiszolgálására is. A felület magyar nyelven is elérhető.

Kiknek ajánlott?

Közepes és nagyvállalatok számára, illetve azoknak, akik több százezres vagy milliós ügyfél adatbázissal rendelkeznek, és napi szinten küldenek nagy mennyiségű levelet, illetve azoknak, akik automatizált marketing kampányokat folytatnak.

Milyen technikai hátteret igényel?

Egy modern böngészővel minden funkció elérhető, nincs egyéb erőforrásra szükség.

Maileon

Maileon felülete

A Maileon egy nagy teljesítményű online hírlevélküldő rendszer. Abban különbözik az eddig említett hírlevélküldő rendszerektől, hogy egyedi felhasználói profilt készít, mely adatok birtokában a későbbiekben személyre szabott emailek küldésére van lehetőség. 30 napos próbaverzió elérhető, de csak kapcsolatfelvétel után. Itt is van lehetőség API kapcsolatra.

Melyek az erősségei?

Egyedi felhasználói profilokat készít, mely viselkedés alapon (megnyitások, kattintások stb. alapján) kerül kialakításra. Folyamatosan frissül a profil, ezáltal jól szegmentálható az adatbázis. Marketing automatizálásra is nagyon jól használható. A felhasználói felület több nyelven is elérhető.

Kiknek ajánlott?

Nagyméretű ügyféladatbázissal rendelkező cégeknek, ahol sokféle információt kell tárolni az egyes felhasználókról. Van lehetőség adatbázis tisztításra is (a nem létező vagy inaktív email címeket törli az adatbázisból).

Milyen technikai hátteret igényel?

Egy modern böngészővel minden funkció elérhető, nincs egyéb erőforrásra szükség.

Webgalamb

Webgalamb felülete

A Webgalamb egy magyar fejlesztésű hírlevélküldő program magyar nyelvű ügyfélszolgálattal. A szoftvernek egy egyszeri licensz díja van csak, viszont havi üzemeltetési költségei vannak a szoftvert kiszolgáló infrastruktúrának.

Melyek az erősségei?

Ingyenesen kipróbálható, egyszerű, könnyen használható hírlevélküldő.

Kinek ajánlott?

Induló vagy kis méretű vállalkozásoknak, akik viszonylag kis (pár ezres) adatbázissal rendelkeznek és egy ember menedzseli a hírlevél kampányokat.

Milyen technikai hátteret igényel?

Könnyen telepíthető bármilyen Linuxos, Apache-os, MySQL-es, PHP-s környezetben, nincsenek speciális PHP-s függőségei, bármely tárhelyszolgáltatónál könnyen telepíthető.

MailMaster

MailMaster felülete

A Mailmaster egy magyar fejlesztésű online hírlevélküldő rendszer, kifejezetten kisvállalatokra fókuszálva.

Melyek az erősségei?

Egy könnyen használható CRM rendszert is tartalmaz a szoftver, illetve vannak az email kampányokat támogató segédeszközök, például fel és leiratkozó űrlap készítő, landing page készítő modul. Kiküldött emailek tényleges darabszáma alapján történik a számlázás.

Kiknek ajánlott?

Induló vállalkozásoknak illetve kisvállalkozásoknak, akik már rendelkeznek valamilyen ügyfél adatbázissal, de nincs erőforrásuk ügyviteli szoftver üzemeltetésére.

Milyen technikai hátteret igényel?

Egy modern böngészővel minden funkció elérhető, nincs egyéb erőforrásra szükség.

Reméljük, sikerült egy kis segítséget nyújtanunk ahhoz, hogy megtaláld a hozzád, illetve a tevékenységedhez leginkább passzoló hírlevélküldő szolgáltatást. Ne feledd, mindig az üzleti célokat tartsd szem előtt, mielőtt döntést hozol.

Szalghári Éva

Több, mint tíz éve dolgozik online területen, az első években hírportálok, tematikus portálok szerkesztőjeként, 2007 óta foglalkozik online marketinggel. Területei: SEO, SEM, PPC és eDM.

fps ecosystem

Hozzászólások