2018. december 20.

Frissítések mobil fronton

10 perc olvasási idő

Frissítések mobil fronton

Az elmúlt időben sok szolgáltatás frissítette követelményeit vagy saját kódbázisát, ami miatt saját alkalmazásodhoz is lehet hozzá kell nyúlnod. Összeszedtem ezeket egy listába, hogy könyebben áttekinthetőbbek legyenek.

Cél az Android 8.0

Android 8.0-át, azaz API 26-ot kell megcéloznia az új verzióknak 2018. augusztus 1-től és a frissítéseknek 2018. november 1-től. A megcélzás azt jelenti hogy az appod tesztelve lett azon a verzión és képes az OS azon verziójának képesséeit használni.

Létrehoztak egy hasznos leírást, amiben azok a főbb funkciók vannak listázva, amik bekerültek az OS-be.

Egy régi app frissítése ilyenkor sajnos együtt járhat Android Gradle Plugin, Gradle verzió és support library frissítéssel is. További függőségek frissítésére is szükség lehet akár, ami főleg régebbi Android 6-ot megcélzó alkalmazás frissítésekor problémás. Ilyenkor az is sok időbe telhet, hogy leforduljon a projekt, nem hogy a kódban változtatásokat hajtsunk végre.

Ezt a frissítést akár évente is kell majd végeznünk mivel minden éven eggyel feljebb kúszik majd a megkövetelt cél verzió.

Google Drive Android SDK lekapcsolása

A Google Drive Android SDK 2019. október 21-től nem lesz elérhető és 2019. december 6-tól az Android API-ról indított hívások nem fognok működni. Ez azt jelenti át kell állni a REST API-ra.

A leírásból kiderül, hogy a REST API-hoz van Java wrapper, ami a legtöbb projecthez elegendő, de vannak azért fájdalmas pontok mint a szinkronizációt neked kell megoldani és az app data könyvtárat ki fogják dobni.

LinkedIn API követelmények

Kötelező lesz 2.0-ás API verziót és OAuth 2.0-ás azonosítást használni 2019. március 1-től. Ennek az a következménye hogy a mobil SDK-juk használhatatlan lesz és REST API-ra át kell állni.

GCM → FCM váltás

Google Cloud Messaging azaz a push üzeneteket küldő szolgáltatást 2019. április 11-ig át kell rakni Firebase CLoud Messaging-re. Ezt mind a szerver oldalon mind a kliensen meg kell tenni.

A kód átírása egyértelmű és van normális dokumentáció is hozzá. Ha Firebase szolgáltatást hozol a projectedbe, akkor automatikusan kapsz analitikát vele együtt, amit ki kell kapcsolni ha nem kell.

Google Analytics → Firebase Analytics migráció

A mobil Google Analytics SDK-t le fogják kapcsolni, aminek határideje 2019 október 31. Ekkor fog leállni az adatgyűjtés, ezért Firebase Analytics-ra javasolják az átállást.

Dokumentáció sajnos nincs, hogy könyebben a megfelelő hívásokra cseréljük le a meglévőket. Sok esetben ki lehet találni, mi felel meg minek, de érdemes lehet egy online marketinges segítségét kérni a megfelelő analitika kidolgozásához.

Fabric → Firebase migráció

Úgy néz ki mostanában mindent Firebase-re kell mozgatni. A Fabricot a Google felvásárolta és most integrálják a Firebase szolgáltatásukba, aminek a határideje 2019 közepe lesz. A menetrendről és az aktuális átállás állapotáról készítettek egy weboldalt.

Jelenleg is át lehet állni kevés kód írásával, de nem minden funkciót mozgattak még át és a jó ismert felület is megváltozik.

Store irányelvek frissülése

A Play Store irányelveit, amit az Android alkalmazásoknak be kell tartaniuk, is rendszeresen frissítik.

A legutolsó októberi frissítésben visszahangot kiváltó módosítás, hogy Androidon SMS olvasáshoz, íráshoz és a híváslistához való hozzáférés korlátozva lett és csak az alapértelmezett SMS vagy telefon alkalmazásnak lehet ilyen engedélye. Ha más esetben szükséged van ilyen engedélyre egy ki kell töltened egy űrlapot, amit majd elbírál a Google. Egyszerűbb esetekben, mint a hívás indítása, megfelelő Android API-t kell használni. Ennek a szabálynak a betartatása 2019. januárban kezdődik majd.

Mind az Apple mind a Google alkalmazásboltjában jobban figyelnek az adatvédelmi irányelvek elérhetőségére. iOS alkalmazás 2018. október 3-tól csak ilyen irányelv meghatározásával lehet frissíteni vagy kiadni. Androidnál pedig ellenőrzik, hogyha advertising ID-t használ az alkalmazásod, akkor kötelező megadni irányelvet az adatlapon és alkalmazásban.

Facebook frissítések

Egy Facebook API verzió élettartalma 2 év, majd amikor megszűnik a következő eggyel nagyobb éles API verzióra irányítják a hívásokat.

Ha az api verziók érvényességét megnézzük kürülbelül 3 havonta vége van egy verziónak, de szerencsére egy alapvető integrációt nem kell folyamatosan frissíteni.

Migráció esetén van segédeszköz, ami megmondja mely API hívásaid érintettek.

Összegzés

Tisztán látszik, hogy az alkalmazásodat is folyamatosan karban kell tartanod. Ha ezt nem teszed meg, akkor nem maga a kód megy tönkre, hanem a környezet és használt szolgáltatások változnak meg annyira, hogy az már elévültnek fog számítani.

Vaszil Ádám

Már sok-sok éve szeretne programozó lenni, de mivel ennyi nyelvet nehéz megtanulni, ezért inkább csak a Javara koncentrál.

Vaszil Ádám

Hozzászólások