2019. augusztus 02.

Megjöttek a pluginok. Figma.

10 perc olvasási idő

Megjöttek a pluginok. Figma.

Csak gyorsan, mert nincs sok időnk. Manapság?! Tegnap is a másfél órásra tervezett livestreamet letolták 40 perc alatt. Hát akkor gyorsan. Csak képek és a teljesség igénye nélkül, első benyomásra, hirtelen verdiktet mondva. Ráadásul nem is az összesről, hanem ami szembejött.

Az biztos, hogy a világot nem fogják megváltani, de ha már 1–2 olyan kiegészítőt találtál, ami gyorsít a folyamataidon, akkor már megérte.

Google sheets sync

David Williames

Jó lenne, ha működne majd komponenseken belül is. Jelenleg, ha már több komponensből épül fel (amik szintén tartalmaznak komponenseket, akár token szinten) egy blokk, akkor elhasal a script. Ezen felül a szövegstílusokat is szétbombázza, így ezt jelenleg rapid drótvázakhoz tudom ajánlani, ahol valós tartalmat lehet gyorsan felvinni és módosítani. Lesz ez még jobb és alig várom!

Super Tidy

Ismael Gonzalez

Ha már használtad a Figma saját Tidy Up-ját, vagy a Ctrl/Cmd+R Rename opcióját, akkor ezt teljesen felesleges telepítened. Ha még nem használtad, próbáld ki őket.

Mapsicle

Chris Arvin

Egy igazán remek és hatékony plugin… Lenne, ha mapboxos screeneket szeretnék használni a terveken. Akkor inkább a snazzymaps.com.

Map Maker

Kazushi Kawamura

Ha már a Snazzy Mapet hiányoltam, akkor itt is van. Nem kell hosszúsági, szélességi koordinátákat másolgatnod, hanem egyszerűen cím alapján jeleníti meg a térképet. A Google Maps alapján 4 féle nézet közül választhatsz. Ezenfelül, ha a Snazzy-n kiválasztasz egy stílust, majd bemásolod a kódját, akkor még a stílust is beágyazza. Azt hiszem ezt megtartom. Ez a kiegészítő valóban hasznos segítség.

Content Buddy

Ismael Gonzalez

Ha nem Loremipsumozol, akkor ez egy hálás és nagyszerű kiegészítő. Tudsz keresni a Page-en lévő szöveges tartalomban, és egyszerűen kicserélheted. Sajnos a Replace mező csak 1 sor magas, így hosszabb szövegeknél nem szerencsés, illetve a többféle stílussal rendelkező szövegdobozokat nem tudja kezelni. Attól még megtartom, mert nagyon hasznos.

Content Reel

Microsoft

Ahogy látod ez hivatalos Microsoft kiegészítő. Ebből adódóan ez a saját belső folyamataik optimalizáláshoz készült igényeknek felel meg. Jelen pillanatban egy random avatar generáló, nyakon öntve a saját Microsoft’s Segoe MDL2 ikonfontjukkal (az avatarkép még nem működik). Viszont biztosan vissza fogok rá nézni, mert vannak ígéretes fejlesztéseik.

Focus Orderer

Tiffany Chen

Ahogy a nevében is van, sorba lehet rendezni vele a Frame-eket, amik kapnak egy sorszámot és jelölőt a bal felső sarokba. Arra figyelj, ha használod, hogy Frame-eknél működik, különben minden group, elem meg lesz jelölve. Ha más nem, arra biztosan jó, hogy rászoktasson a Frame-ek használatára. Nálam nem marad meg.

Figma Walker

Kazushi Kawamura

Ígéretesnek tűnt, de végül csak egy frame kereső lett. Ha szépen építkezel és elnevezel, akkor általában tudod, mit, hol találsz. Ha meg nem az a típus vagy, akkor úgyse kapnak nevet a Frame-ek, tehát a #Group 3 se fog sokat mondani. Ezenfelül, ha sok frame-mel dolgozol, akkor azért elgondolkodik 10–20 másodpercet. Törölve.

Autoflow

Coinbase

Arra jó, hogy összekötögessen objektumokat. Egyszerre kettőt. Kijelöl→jobb klikk→plugins→megkeres→klikk→nálam kuka. Túl sok befektetett energia a semmiért. Ha rendes flow-t szeretnél, arra vannak céleszközök. Ha pedig magadnak, ügyfélnek, és szépet, akkor inkább használd ezt az ingyenes library-t.

Paddy

Liam Martens

Ha találkoztál már a „Resize to Fit” funkció idegesítő oldalával, amikor a frame-en túllógó elemhez igazít, akkor szeretni fogod ezt az egyszerű kiegészítőt. Nem fog csodákat tenni, de úgy érzem fogok vele próbálkozni a közeljövőben.

Blend

Gleb

Jó móka. Blend. Rakj egy vonalra egyféle elemet, majd azt sokszorosítsd. Inkább Illustratorból copy-paste.

Image Palette

Matt DesLauriers

Képről készít egy színpalettát. Láttunk már ilyet, de egy moodboard készítésénél hasznos, hogy nem kell hozzá külső oldal.

Time Machine

Square

No ez egy igazi KELL plugin. Ha használod a verziókövetést Figmában, akkor is szembejön mindig az a probléma, hogy egyes elemek, frame-ek már elavultak, de még nem érett meg egy újabb verzió mentésére, esetleg tudod, hogy vissza kell még nyúlnod hozzájuk. No, erre ez pont tökéletes!
Kijelölöd az archiválni kívánt elemeket, és elindítod a plugint. Pikk-pakk lefut, és készít egy külön page-et, amin a frame neve az adott dátum, a kijelölt elemek pedig klónozódnak, viszont a nevükbe bekerül az időpont. Értsd úgy, hogy a komponenseid is megmaradnak, csak lesz belőlük egy percre pontosan dokumentált másolat. Eddig ez a legnagyobb kedvenc. Ha te is be tudod illeszteni a munkafolyamatodba, vagy volt már olyan projekt, ahol jó lett volna ez a mélységű dokumentáltság, akkor imádni fogod.

Interplay

Michael Fitzgerald

Nem tud többet, mint egy behívott Library, viszont a jelenlegi két design system UI könyvtár remek kiindulás lehet a későbbi munkádhoz, akár mintát keresel, akár működést szeretnél megnézni. Majd egyszer lehet, hogy bővítik a listát, így majd egyszer lehet, hogy vissza is nézek rá.

Themer

Tom Lowry

Ehhez nekem fejlesztő kell, de itt a remek alkalom, hogy egy fps-nap keretein belül ismét építsük a hidat a designer–fejlesztői árok felett.

Table Generator

Zwattic

Ahogy a Google sync pluginnál, itt is inkább a rapid drótvázakhoz tudom ajánlani, ahol valós tartalmat lehet gyorsan felvinni. Ha hasznos táblázatokra vágysz, akkor itt egy remek cikk, hogyan kezdj neki.

Iconify

Vjacheslav Trushkin

Ezt hiányoltam az egyik legjobban a Figma Plus-ból, és nem csak azért, mert 50 ikon szett több mint 40 000 ikonját képes használni, hanem mert könnyen tudsz benne keresni. Remek kiegészítő, ami valóban megkönnyíti a munkád.

Figma Nounproject

Liam Martens

Ha használod, szereted, kedveled a Nounprojectet, akkor az Iconify alternatívája lehet.

Similayer

David Williames

Egy újabb kötelező darab. Első blikkre nem láttam olyan beállítási lehetőseget, ami alapján ne lehetne keresést indítani (line height, letter space, blend mode stb.). Végre tovább lehet finomítani a keresést, és ezzel is még egységesebbé tenni a terveket, vagy csak kitisztítani a feleslegesen ottfelejtett, elrejtett layereket. Gyakran fogjuk használni a fejlesztőkkel egy design átadás során.

Rename It

Rodrigo Soares

Ahogy a Similayer a keresésnél, úgy a Rename It az átnevezések terén finomít a már így is remek beállításokon. Még nem tudom eldönteni, hogy mennyire lesz hasznos a munkám során, de az biztos, hogy fent marad egy ideig.

Ahogy látod a lista nem teljes, és korántsem alapos. Mondd el mit hagytam ki, vagy ha nem voltam elég alapos, javíts ki nyugodtan! Köszi, hogy elolvastad.

---Frissítés---
Kénytelen voltam egy frissítést kiadni, mert ez a plugin nem hiányozhat a listáról.

Nisa Text Splitter

Orkhan Jafarov

Az Adobe részéről az egyik leghasznosabb újítás volt anno, amikor szövegdobozból szövegmezőt tudtál alakítani és fordítva. Most A Figmában is csak pár klikk és végre a kolléga által különböző szövegmezőkbe rakott szöveget egybeolvasztja egy szövegdobozba és még ABC szerint rendezni is tudod, vagy két oszlopba törni. Imádom.

tomkato

Mindenkinek van egy jó sztorija.

tomkato

Hozzászólások