2015. április 28.

30+1 Easter Egg, amit lehet, hogy nem ismersz

30+1 Easter Egg, amit lehet, hogy nem ismersz

Mindenki hallott már a Word 97-ben előhívható flipperről, vagy az Excel 97-ben lévő mászkálós játékról. Tény, hogy a programozók munkája nem mindig izgalmas, valamivel nekik is el kell magukat szórakoztatni, így néha easter eggeket építenek be programjaikba, weblapjaikba. Ezek közül válogattuk össze nektek a legjobbakat, amelyeknek egy része online is elérhető.

1. Barrel roll

Barrel roll

Írjátok be a Google keresőjébebe, hogy „do a barrel roll” vagy azt, hogy „z or r twice”! Keresőtök egy teljes fordulattal üdvözöl majd titeket.

2. Beam Me Up Scotty

Beam Me Up Scotty

Úgy látszik a Googlenél is szeretik a Star Treket, hiszen ha beírjátok a Youtube keresőjébe, hogy „Beam Me Up Scotty” felsugározza nektek a videótalálatokat.

3. Rejtett tartalmak az Androidban

Android rejtett funkciók

Az Android 2.3-as Gingerbread verziója óta minden frissítésben megtalálhatóak a fejlesztők által készített rejtett tartalmak. Ezeknek a megtekintéséhez menjetek androidos eszközötök beállításaiba, azon belül a telefon névjegye menübe és ott koppintsatok gyorsan háromszor az Android verziójára. A Jelly Beanben például cukorkákat dobálhattok szét.

4. Pónik a Google Hangoutsban

Google Hangouts

A Google Hangouts chat ablakában írjátok be: „/ponies” és máris átnyargal egy szivárványpóni a beszélgetésen. Ugyanígy működnek még a „/shydino”, a „/pitchforks” és a „/bikeshed” parancsok is, a „/ponystream” paranccsal pedig egy egész ménesnyi pónit szabadíthattok a chatre.

5. Billentett kereső

Google kereső

Írjátok be a Google keresőbe a „tilt” szót, és minden eldől.

6. Repülőgép szimulátor a Google Earthben

Google Earth

Előhívásához nyomjátok meg a Ctrl+Alt+A kombinációt, vagy Mac-en a Cmd+Opt+A kombót, és a repülőgép típusának kiválasztását követően máris csodás tájak fölött szárnyalhattok. Az irányítás egy másik történet, de ebben is segítséget nyújt a Google.

7. Google 1337 speak interface

Google Speak

Ha valamelyikőtök kedvet érez hozzá, akár 1337 nyelven is keresgélhet.

8. Atari Breakout

Atari Breakout

Képkeresésnél írjátok be az „Atari Breakout” kifejezést, és máris nosztalgikus hangulatba kerülve játszhattok önfeledten az eredetileg 1976-ban megjelent klasszikussal.

9. Harlem Shake

Harlem Shake

A Google nem engedi meg, hogy elefelejtsük a weben végigsöprő Harlem Shake őrületet. Írjátok be a YouTube keresőjébe, hogy „do the Harlem Shake” és máris táncra perdül. A hangszóró is legyen bekapcsolva (vagy fejhallgató fel), kár kihagyni.

10. Konami-kód weboldalakon

Konami-kód

A Konami cég 1969 óta örvendezteti meg a gamereket játékaival, és majd minden arcade játékában van egy univerzális kód, ez a „felfelé nyíl”+„felfelé nyíl”+„lefelé nyíl”+„lefelé nyíl”+„balra nyíl”+„jobbra nyíl”+„balra nyíl”+„jobbra nyíl”+„B”+„A”. Akad néhány weboldal, amelyet ha betöltötök és beütitek a megfelelő kombinációt érdekes dolgokat produkál. Próbáld ki ezeken például:

11. Őshüllő a forráskódban

Őshüllő a forráskódban

A The Oatmeal oldal készítői is nagyon untakozhattak, nézzétek csak meg a forráskódot.

12. Robotok a Firefoxban

Robotok a Firefoxban

A Mozilla Firefox böngészőjében az „about:robots” szavakat a keresősávba írva egy robot üdvözöl minket, és közli: látogatásuk békés és jószándékú.

13. Kalóz Facebook

Kalóz Facebook

A Facebookon lehetőségetek van nyelvként a kalóz angolt beállítani „English (pirate)”, így máris mókásabb a közösségi oldalon böngészni.

14. Játszatok ha nincs net

Nincs net? Játssz a Chrome-odban!

Feltűnt már nektek, hogy a Google Chrome dínója, amely azt jelzi, hogy nincs internet tulajdonképpen egy játék? Elég ha megnyomjátok a space-t.

15. Firefox logó a Google Earth-ben

Firefox logó a Google Earth-ön

A Google Earth keresőjébe írjátok a következő koordinátákat: 45° 7'25.87"N 123° 6'48.97"W. Egy kis zoomolás után meglátjátok a jól ismert logót.

16. Az ottfelejtett óriás nyúl

Óriás nyúl a Google Earth-ön

Szintén a Google Earthben navigáljatok a 4°14'39.35"N 7°46'11.53"E koordinátákra, és meglátjátok a tapsifülest, ahogy magányosan fekszik a homokban.

17. Luke, használd az erőt!

YouTube és az erő

A YouTube keresőjébe ezeket a szavakat angolul írva „Use the force Luke” kipróbálhatjátok a jedik trükkjét.

18. Zerg rush

Google kereső pusztulása

A „zerg rush” kifejezést a Google keresőbe írva az „O” betűk megkezdik az inváziót, hogy elpusztítsák keresési eredményeinket. Csak úgy lehet megállítani őket, ha rájuk kattintotok.

19. A Facebook földgömb ikonja

Facebook földgömb ikon

Tudtátok, hogy a szinte alig észrevehető ikon megváltozik attól függően hol tartózkodunk?

20. Rekurzió

Google kereső rekurzív

A Google keresőjébe a „recursion” szót írva keresési javaslatként a „recursion” jelenik meg. A Google keresőjébe a „recursion” szót írva keresési javaslatként a “recursion” jelenik meg.

21. A Kickstarter titka

Kickstarter titok

A Kickstarter oldalon görgessetek le egészen a footerig, majd kattintsatok párszor az ollóra és fény derült a Kickstarter titkára.

22. Wikipedia

Easter egg szócikk a Wikipedián

Az angol nyelvű Wikipedián az Easter egg (media) szócikkre keresve a jobb felső kép jobb alsó sarkában lévő fekete gombóc (süni) link title szövege megér egy mosolyt. Ha rákattintotok tojásokat kaptok.

23. Üres oldal a Wikipedián

Üres oldal a Wikipedián

A Wikipedia Blank Page oldalára navigálva közlik velünk, hogy ez az oldal direkt maradt üresen.

24. A WordPress felhasználási feltételei

WordPress felhasználási feltételek

Ki szereti végigolvasni az unalmas felhasználási feltételeket? A WordPress angol nyelvű oldala egy kis kedvességel jutalmazza a kitartókat a 17. pontban.

25. Facebook fejjel lefelé

Facebook fejjel lefelé

A nyelv választásánál lehetőségünk van az „English (Upside down)” kiválasztására, ha kínozni akarjuk magunkat vagy másokat.

26. A Mozilla bibliája

Mozilla biblia

A Firefox böngészőben az „about:mozilla” kifejezésre navigálva tekinthettek meg egy idézetet a Mozilla könyvéből.

27. Csak a bögrét ne!

Bögre a Hema webshopon

Menjetek a Hema webshopjába, és húzzátok el az egeret a jobb felső sarokban látható bögre fölött. Az oldal jól érzékelhető módon belekezd az önmegsemmisítésbe.

28. A Microsoft Word Lorem Ipsuma

Lorem ipsum és a Word

Bármelyik Word verzióban elérhető, ha begépelitek a =rand(X,Y) sort, majd nyomtok egy entert. Az X a bekezdések, az Y a sorok számát jelöli. Ki tudja, hátha szükségetek lesz rá.

29. ASCII Art a forráskódban

KitKat website-ban ASCII Art

A KitKat fejlesztői kiélték művészi hajlamukat az oldal forráskódjában.

30. Az élet értelme

Google Calculator 42

A Galaxis útikalauz stopposoknak című filmben ugyan megválaszolták már, de a Google Calculator is tudja a választ. Egyszerűen írjátok be: „answer to life the universe and everything”.

+1. A Wolfram Alpha tudásbázis

Wolfram Alpha tudásbázis

Biztosan hallottatok már róla, bár hazánkban kevesen használják mivel angol nyelvű. De a „how much wood would a woodchuk chuck if a woodchuck could chuck wood” vagy a „to be or not to be” kérdésekre érdekes válaszokat ad az oldal.

Kimaradt valami? Esetleg ti is rejtettetek már el Easter Egget valahol?
Várjuk kommentben!

fps ecosystem

Emberek vagyunk, akik embereknek terveznek

fps ecosystem

Hozzászólások