2015. június 03.

Android fejlesztői újdonságok

10 perc olvasási idő

Android fejlesztői újdonságok

A 2015-ös Google I/O-n – ahogy várható volt – a Google új dolgokat mutatott az Android fejlesztőknek. A legtöbb ezek közül már régóta várt fejlesztés volt. Kiemeltem ezek közül párat, amelyek szerintem fontosak.

Új Design Support könyvtár

Új verzió érkezett a v4 és v7-es support könyvtárakhoz a visszafelé kompatibilitást jegyében. Ebben rejlik egy új könyvtár, mégpedig a material megjelenést elősegítő design support library. Ez a 7-es API-tól felfelé már most elérhető.

Miket is kapsz?

  • TextInputLayout – amivel beviteli mezőhöz lehet tippet és hibát megjeleníteni, akár gépelés közben is
  • FloatingActionButton – amivel az adott nézet fő funkcióját lehet kiemelni
  • Snackbar – amivel gyors visszajelzést lehet adni egy művelet után
  • NavigationView – a könnyebb menü készítésért
  • TabLayout – már material designnal rendelkezik
  • Más animációt és görgetést elősegítő osztályok

Példa projektet találsz Chris Banes githubján. Leírást a további újdonságokról az Android Developers Blogon.

textinputlayout példa

Android Studio 1.3

A már most a Canary csatornában elérhető új Studioban számos újdonsággal találkozhatsz.

C/C++

C/C++ integráció az egyik ilyen feature, ami még több eclipse felhasználót fog átcsábítani. Akik játékfejlesztéssel foglalkoznak, azoknak sokszor kellhet natív kódot írni C nyelven, amire eddig a Studio nem volt képes. A JetBrains Clion integrációjával viszont ez az akadály megszűnt.

Új annotációk

Kapsz 13 új annotációt. Ezek közül egy példa a @WorkerThread. Az ezzel megjelölt metódusban nem lehet UI kód. Amennyiben mégis beleírsz ilyen kódot, az Android Studio hibát jelez.
Hasonló ehhez a @RequiresPermission. Itt megjelölheted melyik kód lefutásához milyen engedélyek szükségesek. Ezeket a Studio automatikusan hozzá is tudja adni a kódodhoz.

Gradle optimalizációk

Kezelésbe vették egy kicsit az Android Gradle plugint és javítottak a fordítás sebességén. Elkezdtek haladni afelé, hogy csak a változásokat fordítsák le és ne előről kezdődjön a fordítás. Az igazi sebesség csak később jön el majd az új 1.3-as Android Studioval, de addig is kipróbálhatod a canary csatornában lévő verzióban.

További újdonságok

  • Egyszerűbb integrációja az olyan Google szolgáltatásoknak, mint az Analytics
  • Könnyebb profiling/hibakeresés
  • Átdolgozott layout/téma szerkesztő egy későbbi verzióban

Listing Experiments

Mostantól lehetséges különböző kísérleteket indítani a Play Store-ban levő applikációkon. A felhasználók bizonyos százaléka számára kicserélhetjed az alkalmazás logóját vagy leírását, hogy több telepítést érhess el. Például az összes Play Store felhasználónak 10%-a más sorrendben látja majd az app leírásában szereplő képeket. Természetesen visszajelzést is kapsz minderről.

Cloud Test Lab

Bejelentették a Cloud Test Lab nevű szolgáltatást. Képes automatán tesztelni mobil applikációkat fizikai és virtuális eszközökön, mielőtt az kiadásba kerülne. A teszt a bejelentés szerint a top 20 mobil készüléken fut le, és az eredményről képernyőképet illetve naplót is tud generálni.

Google Cloud Messaging

Bővült a Google által támogatott platformok köre, ugyanis mostantól iOS készülékeken is elérhetővé válik a GCM szolgáltatás „sokak örömére”. Ezzel a lépéssel új SDK is letölthető.

Sok más egyéb újdonságot is bejelentettek. Ajánlom neked az alábbi videókat és oldalakat több infóért:

Vaszil Ádám

Már sok-sok éve szeretne programozó lenni, de mivel ennyi nyelvet nehéz megtanulni, ezért inkább csak a Javara koncentrál.

Vaszil Ádám

Hozzászólások