2016. június 29.

2016 Apple WWDC

10 perc olvasási idő

2016 Apple WWDC

Június 13–17. között került megrendezésre az Apple WWDC fejlesztői konferencia, ahol főleg az Apple különböző platformjaihoz tartozó új OS-eket és a velük együtt érkező új funkciókat mutatták be. Az eseményt a KeyNote-tal nyitották meg.

watchOS 3

A Keynote-on először a watchOS 3 került bemutatásra, ami az Apple Watch-hoz érkező legújabb operációs rendszer lesz. Az egyik legfontosabb újítása, hogy a már egyszer elindított alkalmazásokat letárolja a memóriában, így nem kell hosszas másodperceket várni arra, hogy újra elinduljanak. Ezen felül kapott egy, az iOS-ben található vezérlőpulthoz hasonló saját vezérlőpultot, illetve az üzenetekre, amikről értesítést kapsz, lehetőséged lesz válaszolnod is előre beállított, vagy az órán kézzel megírt üzenetekkel is. A leghasznosabb funkciónak viszont az új SOS funkciót tartom, annak ellenére, hogy remélem minél kevesebb felhasználónak lesz rá szüksége. Az óra oldalán lévő gombot hosszan benyomva hívást indít a helyi segélykérő szolgáltatásoknak, majd ha annak vége, akkor elküldi nekik a felhasználó helyzetét, értesíti a vészhelyzet esetén értesítendő személyeket, legvégül pedig az egészségügyi adataidat írja ki a kijelzőre. Hirtelen vészhelyzetek esetén rendkívül hasznos funkció lehet.
Érdekesnek találom az Apple Watch új funkcióit, de fejlesztőként továbbra se látok benne akkora potenciált, hogy komolyabban foglalkozzam vele, pláne ha nem nemzetközi alkalmazás készítésével foglalkozunk, mivel Magyarországon még nem terjedt el annyira az eszköz.
A watchOS 3 fejlesztői preview már elérhető és az ingyenes frissítés ősszel érkezik.

tvOS

A tvOS az Apple legújabb 4. generációs Apple TV-nek az operációs rendszere. Az AppStore bekerülésével megjelentek az alkalmazások is az okos tv-n és ma már 1300 csatorna, illetve 6000 alkalmazás érhető el rajta. Készítettek egy új alkalmazást iPhone-ra, amivel akár a távírányítást is fel lehet váltani. Sirit alkalmassá tették a téma alapú keresésre, Youtube-on történő keresésre és akár élő adásra. Azok az univerzális alkalmazások, amiket a felhasználó letölt az iOS-es eszközén, automatikusan letöltődnek az Apple TV-re is. Fejlesztők számára igazán érdekes lehetnek az új elérhető API-k. A ReplayKitnek köszönhetően az alkalmazásokban egyszerűen elérhetők lesznek a felvételek, illetve az élőközvetítések. A PhotoKittel az alkalmazások hozzáférhetnek a felhasználó képeihez és videóihoz az iCloudon. Végül a HomeKittel olyan alkalmazásokat lehet mostantól fejleszteni, amik hozzáférhetnek és irányíthatják a HomeKites eszközöket az Apple TV-n keresztül.

Sierra

Az új OSX verzió (amit ezentúl macOS-nek fognak hívni) a Sierra nevet kapta. Új funkcióként került be az Auto unlock, aminek segítségével, ha a felhasználó rendelkezik egy Apple Watch-csal, akkor a mac automatikusan képes autentikálni a felhasználót. A Universal Clipboard segítségével mostantól az összes mac és iOS eszközön keresztül lehet majd másolni és beilleszteni. Az Optimized Storage funkció segítségével a macOS automatikusan feltölti a régen használt fájlokat iCloudba, valamint a már többé nem használt fájlokat letörli (pl.: a böngészős cache-ek tartalmát). Egy további fejlesztés, hogy most már azok az alkalmazások, melyek alkalmasak lehetnek rá, lapokba rendezhetők lesznek csak úgy, mint például a böngészőkben. Bekerült – az iOS 9-ben iPadeken bemutatott – kép a képben funkció is az operációs rendszer új verziójába. Talán a legfontosabb új funkció, ami belekerült Sierra-ba az Siri. Személy szerint én soha nem használtam Sirit a kipróbáláson túl, de aki már hozzászokott a használatához iOS-n, az biztos örülni fog, hogy most már mac-en is elérhető.

Kíváncsian várom a Sierra-t, de a helyzet az, hogy ezek a funkciók nem keltették fel túlságosan az érdeklődésemet iránta. Egyedül az Apple új fájlrendszere az APFS (Apple File System) az, amit kíváncsian várok, de abból is még csak egy fejlesztői verzió fog kikerülni a Sierra-val és ténylegesen csak valamikor 2017-ben lesz elérhető.

A Sierra már elérhető fejlesztői preview-ként, publikus bétába júliusban kerül, ingyenes frissítés pedig ősszel érkezik a késői 2009-es vagy későbbi MacBook és iMac-re, valamint a 2010-es és későbbi MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini és Mac Pro-ra.

iOS 10

Az iOS 10 kapta idén a főszerepet a Keynote-on. Rengeteg kisebb–nagyobb új funkcióval és API-val bővült az iOS 9-hez képest. Újra tervezték a News és a Music alkalmazást, a vezérlőpult új felületet kapott külön felülettel a zenének és a HomeKit eszközöknek. Új alap alkalmazást kapsz, aminek Home a neve és a HomeKit eszközöket lehet irányítani vele.
A Photos alkalmazásban mostantól a térképen a készítésük helyétől függően is megjelenítheted a képeid, valamint automatikus rendezést kérhetsz a képen szereplő személyek szerint, a beépített arcfelismerő rendszernek köszönhetően. Ugyan ezt a rendszert használva rendezheted a képeid a rajtuk szereplő tájak és objektumok szerint is. Végül pedig a rendszer automatikusan tud készíteni egy összeállítást is a képekből egy adott témán belül, amiből akár egy kisebb videót is képes készíteni.
A Quicke type-ot továbbfejlesztették és mostantól Siri a tartalomtól függően fog ajánlani lehetőségeket, valamint képes lesz egyszerre több különböző billentyűzettel rendelkező nyelvet is kezelni.

Az eddig felsorolt új funkciók többsége érdekesnek tűnt, ami viszont mint mobil fejlesztőnek különösen felkeltette a kíváncsiságomat, azok az új interaktív értesítések, az új kiegészítések és API-k a Maps alkalmazáshoz, iMessage-hez és a hívásokhoz, valamint a Siri új fejlesztői API-ja.

Új interaktív események

Az iOS 10-zel együtt érkezik az új, fejlettebb esemény jelzés, amivel már nem csak egy szöveges üzenetet kaphatsz majd eseményként, hanem akár képeket, gifeket, videókat, audiókat, vagy akár fejlesztők által készített felületeket is megjeleníthetnek benne. Ezek a felületek nem érzékelik az érintéseket, de az esemény felajánlhat különböző válasz lehetőségeket, amiknek hatására frissíthető a felület. Már az iOS 8 óta lehet szövegesen válaszolni egy értesítésre, de csak az utolsó üzenetet láthattad, valamint nem is maradtál utána a beszélgetésben. Az új értesítési rendszerrel a teljes beszélgetést megnézheted értesítésen belül és folytathatod anélkül, hogy belépnél az alkalmazásba.
További információk: Advanced Notification

Maps

Újratervezték a Map felületét, valamint kiegészítették néhány új funkcióval mint pl.: felajánl lehetséges úti célokat az alapján, hogy a nap adott szakaszában hova szokott a felhasználó elmenni, illetve mutatni fogja a forgalmat a kijelölt útvonalon. Az igazán fontos új funkció viszont nem csak a felhasználók számára jött, hanem a fejlesztők számára is, mivel mostantól lehet kiegészítőket írni a Maps alkalmazáshoz, aminek köszönhetően további funkciókkal bővíthető majd az alkalmazás, attól függően, hogy a felhasználó milyen kiegészítőket tölt le hozzá.

iMessage

Az iMessage alkalmazás is rengeteg új funkcióval bővült ki. Mostantól támogatni fogja a RichLinket, egyszerűbben lehet majd képeket és videókat küldeni vele, automatikusan fel fogja ajánlani a szövegen belül a emojik beillesztését, valamint rengeteg új effekttel fog bővülni az alkalmazás. Különböző típusú üzenet buborékokat lehet küldeni. Az elküldött, vagy megkapott képeket matricákkal lehet majd kiegészíteni, és akár egész képernyős effekteket is lehet majd küldeni. Számomra viszont a legnagyobb hír itt is az, hogy mostantól ehhez az alkalmazáshoz is készíthetnek a fejlesztők kiegészítőket, amelyeket majd a felhasználók kedvük szerint letölthetnek.
További információk: iMessage Apps and Stickers Part 1, iMessage Apps and Stickers Part 2

VoIP API

A fejlesztők számára mostantól lehetőség van olyan API hívásokat is írni, aminek segítségével a felhasználó egy alkalmazás segítségével (pl. Skype) tud hívást indítani vagy fogadni anélkül, hogy előtte az alkalmazást előtérbe kellene hoznia. Az alkalmazáson keresztüli hívás, vagy egyéb opciók mostantól megjelenhetnek akár a kontaktokban is az alap telefon hívás mellett.
További információk: Enhancing VoIP Apps with CallKit

Siri

alt

Siri mostantól rendelkezik egy fejlesztői API-val, aminek hála a programozók készíthetnek olyan alkalmazásokat, amiket akár Siri-n keresztül is el lehet indítani és akár különböző funkciókat is használni lehet majd, mint például üzenet küldése egy ismerősnek, vagy vásárlás egy alkalmazáson keresztül. Természetesen lesznek határai ennek a funkciónak is, és mivel a magyar nyelvet még nem támogatja Siri, így magyar alkalmazásoknál nem igazán lesz még létjogosultsága (egyelőre). Nemzetközi alkalmazásoknál viszont egy olyan felhasználónak, aki már hozzászokott Siri használatához, vagy valamilyen testi rendelleneséggel rendelkezik, ami akadályozza a telefon kezelését, rendkívül nagy segítséget is jelenthet, ha minél több funkció elérhető Siri-n keresztül is.
További információk: Extending Your Apps with SiriKit

Az iOS 10 már elérhető fejlesztői preview-ként, publikus bétába júliusban kerül, ingyenes frissítés pedig ősszel érkezik a 4. generációs iPad, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, 6. generációs iPod touch, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s és iPhone 6s Plus-ra.

Apple File System

Az APFS (Apple File System) egy új generációs fájlrendszer, amit az Apple külön a saját termékeire tervezett, szem előtt tartva, hogy ugyanolyan jól működjön az Apple Watch-on mint ahogy a Mac Pro-n is. Flash/SSD tárolókra lett tervezve és elsődleges szerepet kapott a titkosítás. Több különböző új funkció is be került az új fájlrendszerbe:

  • Space Sharing: A különböző partíciók ugyanazzal a szabad területtel rendelkeznek a fizikai tárhelyen. Ez azért lehetséges, mert itt a partíciók nem foglalnak le előre szabad területeket, az APFS partíciói újrapartícionálás nélkül képesek növelni vagy csökkenteni a méretüket.

  • Cloning of Files and Directories: Egy „klón” majdnem azonnali másolata egy fájlnak, ami így kevesebb helyet foglal. Amikor módosítanak egy klón fájlt, akkor csak a módosított blokkokat menti le egy új területre a rendszer, így valójában kisebb területet foglal.

  • Snapshot: Egy csak olvasható másolata az eredeti fájlrendszernek. Ennek segítségével az operációs rendszer képes hatékonyabb mentéseket készíteni egy fájlrendszer aktuális állapotáról és egy lehetőséget ad arra, hogy visszaállítsd egy meghatározott múltbeli pillanatra.

  • Atomic Safe-Save: A csomagok és mappák átnevezése is atomi műveletként történik.

OSX Yosemite, vagy korábbi OSX verziók nem lesznek képesek majd felismerni. A HFS+ fájlrendszerről lehetőség lesz átállni APFS-re anélkül, hogy bármit újra kellene telepíteni. Az APFS 2017-ben fog megjelenni.
További információk: Introducing Apple File System

Xcode 8.0

Az új Xcode támogatni fogja Swift 2.3-at és Swift 3-at. A Swift 2.3 egy kisebb kiegészítése a Swift 2.2-nek, ami azért készült, hogy kompatibilis legyen az új SDK-val. A Swift 2.3-as támogatás viszont a jövőbeli Xcode verziókban már nem lesz benne, így érdemesebb inkább Swift 3-ra frissíteni a forráskódokat, amiben az Xcode továbbra is segítőkezet nyújt a Swift migrator eszközzel.

Változások történtek a Signing-ban is. Xcode 8-ban választani lehet majd Automatic Signing és Custom Signing között. Az Automatic Signing-nál az Xcode automatikusan létrehozza és szükség esetén frissíti a fejlesztői provision profile-kat, certificate-eket és entitlement-eket. Custom Signing esetén ezeket mind a fejlesztőnek kell kezelnie ugyanúgy, mint eddig. Fontos megjegyezni, hogy az Automatic Signing csak az Xcode által létrehozott provision profile-okat és certificate-eket fogja módosítani. Ezen felül mostantól egy fejlesztői csapat, egyszerre több fejlesztői certificate-tel is rendelkezhet.
Az új Xcode mostantól támogatni fogja a kiegészítőket, amivel hivatalosan is lehet új funkciókkal bővíteni, viszont az eddig erre használt nem hivatalos módszerek, mint például az Alcatraz, mostantól nem fognak működni az új System Integrity Protection miatt.

Javítottak az Interface Builderen, aminek hála gyorsabban fog működni, valamint bekerült egy új memória debugger is, amivel a memória szivárgásokat lehet majd könnyebben megtalálni.
Az Xcode 8 bétája már elérhető a fejlesztők számára, az Apple honlapján.

Az APFS-t leszámítva az összes fent említett szoftver fejlesztői Preview-ja, valamint júliustól a publikus bétája elérhető ezen a linken.

Gulyás István

Jelenleg mobil fejlesztéssel, azon belül is főleg iOS alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.

Gulyás István

Hozzászólások