2018. április 30.

LED és audio visszajelzések hardver eszközökön

10 perc olvasási idő

LED és audio visszajelzések hardver eszközökön

Nemrég egy IoT projekt keretein belül egy olyan kijelző nélküli hardver eszköz visszajelzésein dolgoztunk, ahol LED-ek és csipogók álltak a rendelkezésünkre. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöm, hogy milyen eszköztár állt a rendelkezésünkre, és milyen szempontok merültek fel a tervezés során.

A visszajelzések fontossága

A természet és egyes mesterséges eszközök folyamatos visszajelzéseket küldenek, amiből (sok esetben már tudat alatt) következtetéseket tudunk levonni. Pl.: egy ablakon kitekintve a meghajló ágakból sejthető, hogy fúj a szél vagy éppen a vízforraló bugyborékoló hangjából már a szomszéd szobában tudni, hogy felforrt a víz. Viszont mi van abban az esetben, ha egyes folyamatokat nem olyan egyszerű lekövetni?

A megfelelő visszajelzések elengedhetetlen részei egy rendszer kiszámítható működtetéséhez. Ha a felhasználó megnyom egy gombot, hogy elindítson egy folyamatot, akkor visszajelzést kell kapnia, hogy a gomb megnyomása sikeres volt, a folyamat elkezdődött és éppen folyamatban van, továbbá arról is, ha befejeződött. Ennek hiányában az eszköz kezelése bizonytalan vagy egyes esetekben lehetetlen.

A kevesebb több

Hogy az eszköz kezelése a lehető legátláthatóbb legyen, célszerű az egyszerűségre törekedni. Fel kell tenni azt a kérdést: valóban szükség van arra a visszajelzésre a használat során? Fontos a megfelelő arány. A felhasználó elárasztása irreleváns információkkal olyan átláthatatlan helyzetet teremt, ami hátráltathatja a produktivitásában.

A visszajelzések esetében a kevesebb több elvének kell érvényesülnie. A The Laws of Simplicity könyvben bemutatott SHE (Shrink, Hide, Embody) módszer jól alkalmazható ebben az esetben. A visszajelzések intenzitását és mennyiségét az éppen szükséges szintre kell csökkenteni (Shrink). Ehhez meg kell vizsgálni, hogy az adott visszajelzés valóban elengedhetetlen része a rendszer működtetéséhez. A nem szükséges folyamatokat szerencsésebb elrejteni a felhasználó elől (Hide), hogy a használathoz kevesebb dolgot kelljen átlátnia és kezelnie.

  • Csökkentés: visszajelzések számának minimalizálása a szükséges szintig
  • Csökkentés: intenzitás és hangerő csökkentése a szükséges szintig
  • Rejtés: az eszköz kezeléséhez szükségtelen háttérfolyamatok rejtve tartása

Fény- és hangjelzések

Számos esetben hozzászoktunk, hogy az eszköz (pl.: okostelefon, laptop) egy kijelzőn komplex vizuális visszajelzéseket ad. Ha csak minimális számú és folyton visszatérő jelzésekkel dolgozunk, akkor azt egyszerű LED-ekkel és hangjelzőkkel is megoldhatjuk. Így javítható az átláthatóság, csökkenthetők az alkatrészköltségek, és nem kell digitális felületet készíteni.

Fényjelzések

A fényjelzések ideálisak minimális darabszámú visszajelzések esetén, vagy ha egy jelzés frekventáltan visszatérő jellegű. Ilyen pl.: a TV készenléti LED-je, vagy a kis LED a billentyűzeten, ami a caps lock ki- és bekapcsolt állapotát jelöli.

caps-lock
Egy minimális jelzés is sokat segíthet

Ahogy egy laptopon is, LED-ekkel kiegészíthető egy kijelző működése is, ha a folyamatosan felmerülő rendszer visszajelzések (pl.: on/off gomb, töltést vagy processzor működését jelző LED). Emellett a legtöbb esetben egymagában is megállja a helyét pl.: mozgásérzékelőn felgyulladó piros LED, ha valaki a látóterébe sétált.

A fényjelzések egymagukban kevés információt hordoznak, így mindig kell melléjük egy kiegészítő információ, hogy minek az állapotát jelzi a fény. A kiegészítés lehet ikon, szöveg, szín, darabszám vagy egy adott alkatrész. Ilyen pl.: az autók többségének világító műszerfal ikonjai, ahol az ikon a jelentéshordozó a LED pedig az állapotjelző.

A fehér, sárga, piros és zöld bevált színek a jelzések terén.

  • Fehér: általános állapotjelző
  • Piros: egymagában általános állapotjelző, zölddel párosítva tiltást vagy hibára utalhat
  • Zöld: siker vagy engedély megadása
  • Sárga: veszélyre való felhívás

Hangjelzések

Figyelmünk kifejezetten jól reagál a hangokra, így a hangjelzések kiválóak a figyelem felkeltésére. Mivel ennyire jól reagálunk rá érdemes minimalizálni a használatukat, ugyanis egy elhanyagolhatónak tűnő jelzés is hosszú távon frusztrációhoz vezethet.

  • Kitűnő kiegészítés multitasking során, vagy amikor a kezelőfelület kiesik a figyelmünk fókuszából. Ilyen pl.: a GPS hang alapú navigációja vagy az autó tolatóradarja, amikor a figyelmünk az úton van és nem szeretnénk folyamatosan a kijelzőre tekinteni.

  • A természetes hangjelzés hiányában pótolja azt. Számos játék alkalmaz olyan hangefektusokat, ami a digitális környezetben utánozza a fizikai tárgy hangját, így vezetve rá a játékost a megoldásra. Hasonlóan pl.: egy funkció feloldásakor egy retesz hangjának bejátszása.

  • Segít kialakítani egy hangulatot és könnyebben megkülönböztethetővé teszi a terméket a piacon. (pl.: már az iroda végéből megmondható, hogy valaki egy Skype vagy Slack üzenetet kapott)

  • Megszemélyesíti magát az eszközt. Sokkal személyszerűbbnek tekintünk egy olyan eszközt, ami hang alapú visszajelzést is küld. A megszemélyesítést segíti, ha a szabályos gépi hangok helyett organikusabb „earcont” (egy eseményhez fűződő hangjelzést) használunk. (pl.: a Skype sóhajtása a kikapcsolás pillanatában)

Kontextus

Az eszközt minden esetben egy kontextusban fogják használni, így a jelzéseit is ennek megfelelően kell átgondolni.

kontextus-2

Környezeti fényerő
LED jelzések esetén figyelni kell arra, hogy milyen fényviszonyú környezetben kell teljesítenie. (pl.: egy közúti jelzőlámpának nappali és esti fényviszonyok között is jól láthatónak kell lennie, ezért a nappali üzemhez árnyékolókkal vannak ellátva)

Környezeti zaj
Hangjelzéseknél a környezeti zaj szintjét érdemes figyelni. Figyelmünk igen érzékeny a hanghatásokra így gyorsan felfigyelünk a hangjelzésekre. (pl.: egy telefon csörgése a metrón vagy egy csendes tárgyalóteremben)

Kezelőfelület zsúfoltsága, vizuális zaj
LED-ek esetén nem mindegy, hogy az adott jelzés egymagában áll vagy egy sűrű irányítópultra kell beépíteni. Zsúfolt felületen a jelzők csoportosításával és elkülönítésével javíthatunk az átláthatóságon. Példaként vehető egy vízparti viharjelző is, amit ha a vízből nézünk, a város fényei mellett kell érvényesülnie.

viharjelzo
Fényár, ahol egy viharjelzőnek érvényesülnie kell. Fotó: Fonyód http://mapio.net/pic/p-21053782/

Ember és a gép távolsága
A távolság növelésével a fény és hangjelzések intenzitása csökken. Így test közvetlen közelében használt eszközök (pl.: laptop, karóra) minimális, a pár méteres környezetében lévők (pl.: mozgásérzékelő, TV) kisebb, míg a távolabbiak (pl.: balatoni viharjelző lámpa) nagyobb intenzitású jelzést igényelnek.

Emberi tényező
Érzékszervek állapotától függően változik a jelek észlelésének képessége. Ez lehet életkor során kialakuló, balesetből adódó vagy veleszületett adottság. Változó igények léphetnek fel továbbá a kezdő, haladó és profi felhasználók között is. Így a visszajelzések tervezésénél ismerni kell a felhasználókat.

Ha olyan eszközt tervezünk, mely több kontextusban is használatban lesz, akkor ha van rá lehetőség célszerű szenzorokkal követni a környezeti tényezőket vagy manuálisan beállíthatóvá tenni a visszajelzéseket. Pl.: fényerő automatikus csökkentése sötét környezetben, beállítható erősségű hangjelzés vagy kikapcsolható figyelmeztetés.

Intenzitás

A kontextusokat figyelembe véve a jelzések intezitása a következőképpen alakítható ki: nem adunk jelzést, indikálunk, figyelmeztetünk, riasztunk.

intensity_4A-1

Jelzés elhagyása
A felhasználók és üzemeltetők számára nem releváns folyamatokat és eseményeket célszerű rejtve hagyni.

Indikálás
Alacsony intenzitású. Egy indikátor célja, hogy csak akkor legyen jelen, hogy ha indikál valamit, ha nem, akkor ne legyen jelen. Mondta Johnatan Ive, mikor bemutatta a MacBook egyik készenlét jelző LED-jét. Az indikátoroknál cél, hogy úgy jelöljenek egy értéket, hogy az ne zökkentse ki a felhasználót a használati flowból, viszont legyen jelen, ha arra kerül a sor. (pl.: caps lock bekapcsolva, kikapcsolva; bekapcsolás gomb)

Figyelmeztetés
Közepes intenzitású. Úgy kell kialakítani, hogy felkeltse a felhasználó figyelmét, de ne legyen harsány. Mivel a figyelem jobban reagál a mozgásra és a hangokra így ebben az esetben jól működnek a hangjelzések és villogó fényjelzések. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a használatát. (pl.: ATM a bankkártya kiadásakor egy villogó LED és szaggatott hangjelzés figyelmeztet, hogy biztosan ne felejtsük ott a kártyánkat.)

Riasztás
Magas intenzitású. Cél, hogy a személy azonnal felhagyjon az éppen végzett tevékenységével és teljes mértékben a riasztás okának megoldásával foglalkozzon. Az intenzitásnak olyan nagynak kell lennie, hogy minden környezetben egyértelműen észrevehető legyen. A jelzés hosszánál viszont figyelembe kell venni, hogy az erős jelzés hátráltathat a problémára fókuszálásban és így a mihamarabbi megoldásában. Ez okból kikapcsolhatónak kell lennie.

Idő tényező

Az intenzitás mellett fontos a jelzés hossza is. Egy hosszú ideig tartó alacsony intenzitású jelzés frusztráló, egy hosszú intenzív hanghatás elviselhetetlen, egy rövid, de váratlan intenzív jel pedig riasztó tud lenni. A WCAG 2.0 ajánlásai alapján, ha egy hangjelzés magától elindul és több, mint 3 mp-ig tart, akkor célszerű kikapcsolhatóra tervezni.

Az idő tényező a jelzés érzékelésében is szerepet játszik. Folyamatos jelzéssel folyamatosságot, a villogó jelzés felkelthetjük a figyelmet vagy veszélyt jelezhetünk, a jeledási frekvencia növelésével és csökkentésével pedig közelítő mértéket adhatunk meg. (pl.: tolatóradar a mögöttünk lévő falhoz közelítve)

Összegezve

A természet és egyes eszközök folyamatai során olyan természetes visszajelzések érkeznek, ami alapján következtetni tudunk a folyamat állapotára. Vannak esetek, amikor ez nem lehetséges és mesterséges visszajelzésekre van szükség. Ez történhet LED és audio visszajelzésekkel is, melyek alkalmasak a kijelző kiegészítésére vagy kiváltására, ha minimális számú visszajelzéssel dolgozunk. A visszajelzések elengedhetetlenek egy rendszer működtetéséhez viszont a tervezésüknél a kevesebb több elve kell, hogy érvényesüljön. Ügyelni kell arra, hogy az eszközt milyen célcsoportok milyen kontextusban fogják használni és ennek megfelelő formájú és intenzitású jelzést kell küldeni. A sikeresen megtervezett visszajelzések úgy segítik a felhasználót, hogy közben nem zökkentik ki a használati flowból. Kivéve természetesen, ha éppen egy tűzjelzőn dolgozunk.

Szabó Gábor

ux designer

Szabó Gábor

Hozzászólások