2020. február 26.

Törjük a jeget

Törjük a jeget

Aki facilitált már workshopot, tisztában van az icebreakerek fontosságával. Ezek a játékos gyakorlatok segítenek feloldódni a résztvevőknek, rávezethetjük őket a következő feladatokra, de akár a közös nevezőre jutást is elősegíthetik. Bár nem klasszikus jégtörő, mégis az egyik kedvenc erre alkalmazott eszközünk a „stinky fish”, vagyis a büdös hal.

A büdös halakkal az a gond, hogy ha a szőnyeg alatt maradnak, akkor még büdösebbek lesznek. Tegyük hát ki őket az asztalra!

Ez a metafora a munkánkra fordítva azt jelenti, hogy minden résztvevőben lehetnek aggályok, feszültségek, kérdőjelek az adott témával, feladattal kapcsolatban, amik teljesen természetes érzések, amikről szabad beszélni. Fontos, hogy ez mindenkiben tudatosuljon. A büdös hal gyakorlattal ezeket a feszültségeket mindenki kiadhatja magából, a többiek pedig meghallgatják: ez segíti az empátiát, érzékenyülünk egymás felé.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy szerencsés-e egy ilyen, a negatívumokra koncentráló gyakorlatot egy projekt kickoffon végezni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy abszolút, sőt! Ha megoszthatjuk a félelmeinket a többiekkel, akkor ez feloldást ad, meg lehet egymást nyugtatni, lehet reflektálni a felvetett aggodalmakra. Senki nincs elnyomva, mindenki meghallgatásra talál, sőt mi, tervezők is megoszthatjuk a saját félelmeinket az ügyfeleinkkel, ezért ezekben a gyakorlatokban mindig részt vesz a designer és menedzsere, sőt a facilitátor is. Olyan problémák merülhetnek fel ilyenkor, amikkel szembe tudunk nézni (vagy le tudunk győzni), és akár a workshop későbbi menetét is befolyásolhatják. A projekt szempontjából azért is hasznos lehet, mert így tudni fogjuk, hogy az egyes stakeholderek mire „ugranak”, mire kell majd kiemelten figyelni a projekt során.

Hogyan alkalmazzuk?

  1. Minden résztvevő kap egy A4-es papírt vagy egy nagyobb post-itet, filctollat. Pro tipp: a papírra rajzold rá egy hal körvonalát, ennek a belsejébe lehet majd írni.
  2. A facilitátor elmeséli a résztvevőknek, hogy mi ez, mire jó, mi fog történni a gyakorlat alatt és válaszol a felmerülő kérdésekre.
  3. Elindul az időzítő (3–5 perc ideálisan az erre szánt idő), a résztvevők papírra vetik az aggodalmaikat.
  4. Ha lejárt az idő, egyesével mindenki felolvassa, kifejti a leírtakat. A többiek reflektálhatnak rá a facilitátor moderálásával.

Te próbáltad már? Mik a tapasztalataid?

Itt találod az eredeti Stinky Fish gyakorlatot angolul

Csomor Ildi

digitális terméktervező és a felhasználói szokások lelkes kutatója

Csomor Ildi

Hozzászólások