Egyszerű, letisztult

image

Majd minden megkeresésünk azzal indul, hogy egyszerű, letisztult oldalt, appot, alkalmazást szeretnének. Hmmm. Ez tök jól hangzik és maximálisan egyet is értek vele, de ez csak komoly ráfordítással, befektetéssel érhető el, ami sajnos nem egyértelmű mindenki számára.

A kedvenc példám (ami jól személteti a folyamatot) egy mondjuk 32*32 pixeles ikon tervezése. No nem egy flat ikonról beszélek, hanem mondjuk az alábbi képen látható kidolgozott ikonról.

image

Hogyan készül egy ilyen? Nagyban! Azaz nagy méretben (pl. 1000*1000px) részletgazdagon kidolgozzák az ikont, majd azt kicsinyítik le és addig finomítják kisebb méretben, hogy annak értelmezhetősége és szépsége megmaradjon. Az az út nem járható (vagyis igen, de nem lesz megfelelő eredménye), hogy egyből a 32x32pixeles ikont rajzolják. Valahogy így működik ez.

Erről mindig Coco Chanel híres mondása jut eszembe:

Öltözz fel teljesen és mielőtt kilépsz az utcára, állj meg a tükör előtt és végy le magadról egy dolgot és addig ismételd ezt, amíg már nem lesz rajtad semmi felesleges.

Nyilván nem ennyire egyszerű ez egy szolgáltatás esetében. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy honnan kell(ene) elindulni - az alapoktól.

image

Mik az üzleti céljaid, mik a felhasználóid elvárásai, milyen technológiai lehetőségeid, korlátaid vannak? Ezek metszete adja majd meg, hogy mit is kell csinálnod, ez máris egy nagy lépés az egyszerűség, letisztultság irányába.image

Kolozsi István - kolboid
webergonómus
Informatikai kompetenciáira alapozva kezdetben programozással foglalkozott, majd a felhasználóbarát megoldások, később a UX Design felé fordult. Területe a projekt koordináció és webergonómia.

Címkék: kolboid design tervezes


Tetszett a poszt? Oszd meg Te is, de csak ha akarod!
Elsőként akarsz informálódni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Eddig 4413-an iratkoztak már fel!

Havonta küldünk hírlevelet, mely mindig a legújabb posztokat tartalmazza, válogatott linkekkel, app, online tool és egyéb ajánlókkal fűszerezve. Érdemes feliratkoznod, bár ezt te döntöd el!