2020. február 26.

Mitől senior egy szakember?

Mitől senior egy szakember?

A témában erősen megoszlanak a vélemények. Nekem is megvannak a saját meglátásaim, amit most megosztok veled. Mindenféle kategóriába szuszakoljuk a szakembereket, melynek alapvetően az a célja, hogy egyfelől a jövedelemhez adjon támpontot, másfelől az egyén a saját tudásszintjét meg tudja határozni, és persze mindezeken felül a szervezetnek, vezetőknek is ad(hat) segítséget a csapatok összeállításában, szervezésében.

Ideális lenne, ha a fentiek mind egyidejűleg megvalósulnának. Biztosan van is olyan cég, ahol precízen definiált, hogy adott terület, adott szakembere milyen szinteket érhet el, és azokhoz pontosan mit kell tennie.

Szintek

A fokozatok elnevezése sem egységes, de talán a leggyakrabban használt megnevezések: a gyakornok, a junior, a medior és a senior.

Az egyes szintek eléréséhez szokták kötni az alábbiakat:

  • mindenféle tudáshalmaz az adott szakterületen belül
  • szakmában eltöltött idő – bár ez egy fura dolog, ugyanis nem feltétlen lesz valakiből senior, csak mert 100 éve dolgozik egy területen
  • megszerzett tapasztalat – összefügg az idővel, mert át kell élni sokféle problémát, különböző helyzetet, hogy utána azokat magabiztosan tudja kezelni
  • soft skillek – és fejlesztésük – kevés olyan munkakör van, ahol nem dolgozunk csapatban, vagy más emberekkel
  • mentorálás – azaz a gyakornok, junior kollégák fejlődését támogatja, segíti
  • képzések, előadások tartása – igazából bónusz, de van, ahol ezt hozzákötik a senior fokozathoz
  • végül pedig a hozzáállás

Hozzáállás

Ez az iromány valójában ezért született, mert azt gondolom, hogy a senior szakember legfontosabb ismérve a hozzáállása, kiegészítve a fentiekkel.

Mit értek ezen?

  1. Tisztában van azzal, hogy minden munka 70%-a lapátolásból áll és a fennmaradó 30% az, amiért csinálja, amiben örömét leli.
  2. Mindig a miérteket keresi egy projekt kapcsán.
  3. Nem öncélú, azaz a projekt célját tartja szem előtt, és nem azt, ő mit akar, mit szeretne megtanulni, elérni.
  4. Megértette, hogy a világ tökéletlen. Nincs ideális, tankönyvszerű projekt. Mindig lesznek benne idióták, mindig lesznek olyan elvárások, korlátok, melyek miatt nem lesz és lehet tökéletes a projekt. DE! Teljes erejével és tudásával törekszik arra, hogy a lehető legjobbat hozza ki a lehetőségek halmazából.
  5. Nem hibáztatja a projekt ilyen-olyan résztvevőit, nem mutogat másokra, vállalja, ha valamit rosszul csinált, és inkább keresi azokat a pontokat, hogyan lehet legközelebb kiküszöbölni a melléfogásokat.
  6. Tud nemet mondani és vállalja a konfrontációt, amikor szükséges.
  7. Nem dolgozza túl magát, mert már kiégett legalább egyszer pályafutása során, vagy nem, de tudja, hogy szükség van testedzésre, szórakozásra, pihenésre is…

Te mit gondolsz?

Kolozsi István

Egy fickó, akit a UX és a pszichológia foglalkoztat. Szimplán designernek, azaz tervezőnek tartja magát. Sokan kolboid néven ismerik. Az fpsben design manager és digitális tanácsadó.

Kolozsi István

Hozzászólások